Erfgoed in het hoger onderwijs

Erfgoed in het hoger onderwijs

Erfgoed Brabant kent als provinciaal kenniscentrum voor erfgoed de landelijke en internationale ontwikkelingen, maar zit ook dicht genoeg op de praktijk om te weten wat daar speelt. Dat zie je goed terug bij onze samenwerking met het hoger onderwijs. We gebruiken in onze dienstverlening ontwikkelingen en uitkomsten uit onderzoek aan hogescholen en universiteiten. We passen die inzichten toe en laten bijvoorbeeld pabostudenten kennis maken met erfgoededucatie op zo'n manier dat ze er meteen de volgende dag in hun stageklas mee aan de slag kunnen.

Lees op deze pagina meer over erfgoededucatie in het hoger onderwijs. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Wijzer met erfgoededucatie

Kaft 'Wijzer met Erfgoededucatie VO', versie 2021.
Nieuw en vernieuwd!

Voor leerkrachten en docenten zijn er twee spiksplinternieuwe boekjes te downloaden of gratis aan te vragen.

Onze bestaande leerdoelen voor erfgoededucatie voor PO zijn vernieuwd en sluiten nu nog beter aan bij wat er in de klas gebeurt.
Nieuw zijn de leerdoelen voor erfgoed in het voortgezet onderwijs. Met werkvormen voor 12 t/m 18 jaar.

Erfgoed voor leraren in opleiding

Erfgoed Brabant is onderwijspartner voor alle pabo's van Noord-Brabant (Fontys, De Kempel en Avans). We verzorgen onderwijs voor alle leerjaren, van een introductie over erfgoed en erfgoededucatie tot en met het begeleiden van studenten bij een onderwijsontwerp bij hun afstuderen. We werken zo veel mogelijk op maat en samen met de docenten van de opleidingen.

Maar we stoppen niet bij het basisonderwijs. Zo werken we ook samen met de Fontys Lerarenopleiding Aardrijkskunde/Geschiedenis om erfgoed een plek te geven in het voortgezet onderwijs. En pedagogiestudenten van de Fontys onderzoeken samen met ons wat leerlingen met leerachterstanden nodig hebben om goed deel te kunnen nemen aan erfgoedactiviteiten.

Een kleine greep uit de mogelijkheden voor studenten lees je hieronder. Maar neem vooral contact met ons op om te horen wat er allemaal kan voor jouw opleiding. We denken graag mee. 

Aanbod voor studenten Hoger onderwijs

Van onderzoek naar werkvloer

Erfgoed is niet statisch maar dynamisch, net als het onderwijs. Waar erfgoed en onderwijs samenkomen is er dan ook veel in ontwikkeling. We streven ernaar om de laatste inzichten en ontwikkelingen toe te passen in ons werk. Daarvoor werken we samen met instellingen voor hoger onderwijs zoals de Fontys Hogeschool Pedagogiek, de Reinwardt Academie, Breda University of Applied Sciences en Tilburg University.

Rolf Vonk

Vragen?

Bel mij op 06 - 12 17 14 70,
of stuur een mail:
rolfvonk
@erfgoedbrabant.nl

Rolf Vonk, Teamleider Scholingen

Tera Uijtdewilligen

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 06,
of stuur een mail:
terauijtdewilligen
@erfgoedbrabant.nl

Tera Uijtdewilligen, Teamleider Educatie en Erfgoedbrabantacademie.nl

Imke Donkers

Vragen?

Bel mij op 06 - 18 81 49 94,
of stuur een mail:
imkedonkers
@erfgoedbrabant.nl

Imke Donkers, adviseur educatie VO