Een groot gedeelte van het Brabantse erfgoedveld drijft op de inzet van vrijwilligers. Hoe kunt u de juiste vrijwilligers werven voor uw organisatie? Hoe kunt u ze blijven betrekken bij de organisatie? En hoe maakt u bij financierders en andere belanghebbenden inzichtelijk wat de waarde is van deze vrijwilligers? We hebben hieronder een aantal documenten, hulpmiddelen, subsidieregelingen en meer informatie bij elkaar gezet.
Vrijwilligers

Actueel
-
OPEN rapport Erfgoedvrijwilligers
Het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN) heeft een onderzoek naar de actuele rol die vrijwilligers spelen in het Nederlandse erfgoed gepubliceerd. Hierin wordt onderzocht hoe deze vrijwilligers worden ondersteund en hoe dat beter zou kunnen. In het rapport staan een aantal interessante conclusies en aanbevelingen. Klik hier om naar het document te gaan.
Erfgoedvrijwilliger.nl
Tools voor vrijwilligersbeleid
-
10 tips voor het werken met vrijwilligers
Vrijwilligers zijn onmisbaar in erfgoedland. Werkt u met vrijwilligers? Lees dan deze tips!
-
Handleiding vrijwilligersbeleid in musea
Publicatie van o.a. Movisie met cijfers over aantallen vrijwilligers in Nederlandse musea en een stappenplan voor werken met vrijwilligers.
-
Publicatie passend besturen
Een publicatie van o.a. het LKCA over het kiezen van de juiste bestuursstijl voor een vrijwilligersorganisatie.
Vrijwilligers zijn onmisbaar
Bij het bewaren en beheren van erfgoed is het werk van vrijwilligers onmisbaar. Daarover vertelt Bas de Witte van Stoommachine Oisterwijk in onderstaand filmpje. De video is onderdeel van de serie Goud van Brabant: passie voor erfgoed. In deze serie van Eendrachtfilms worden Brabanders geportretteerd die vertellen waarom zij zich bezighouden met erfgoed. Bekijk alle filmpjes uit de serie op de website Brabantserfgoed.nl.
Asielzoekers en statushouders aan de slag als vrijwilliger
Nieuwkomers hebben vaak geen netwerk in de regio waar zij wonen. Vrijwilligerswerk kan voor asielzoekers en statushouders een mooie manier zijn om uit hun sociale isolement te komen én om de Nederlandse taal (beter) te leren. Tegelijkertijd kan diversiteit in een erfgoedorganisatie zorgen voor nieuw perspectief en innovatie.
Statushouders hebben dezelfde rechten en plichten als mensen met de Nederlandse nationaliteit. Asielzoekers niet. Zij mogen wel vrijwilligerswerk doen, maar om uitbuiting te voorkomen toetst het UWV of er daadwerkelijk sprake is van vrijwilligerswerk. Daarom heeft de organisatie een vrijwilligersverklaring nodig wanneer een asielzoeker als vrijwilliger aan de slag gaat. Op de site van de Rijksoverheid vindt u informatie over de vrijwilligersverklaring.
Tips
- Zorg in eerste instantie voor draagvlak binnen de eigen organisatie. Ga met elkaar in gesprek over het samenwerken met nieuwkomers.
- Organiseer een ontmoeting tussen de nieuwe vrijwilliger en de mensen met wie samengewerkt wordt.
- Vergoed eventuele kosten, zoals reiskosten. Een asielzoeker ontvangt een weekbudget. Dit is geen vetpot en een kaartje voor de trein of de bus is voor hen een relatief grote uitgave.
- Veel mensen denken dat nieuwkomers kwetsbaar zijn. Maar doordat zij vaak veel hebben meegemaakt zijn zij meestal sterk en zelfredzaam.
- De beste manier om statushouders te bereiken is via inburgeringsscholen in uw regio. Op de website Blik op Werk vindt u eenvoudig de inburgeringsscholen in uw buurt.
Subsidieregelingen erfgoedvrijwilligers
-
Subsidieregeling voor erfgoedvrijwilligers
Voor vrijwilligers die zich willen ontwikkelen. Regeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Deadline is 31 juli 2021.
-
Nieuwe regeling Themafonds Erfgoedvrijwilligers
Regeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor educatieprojecten of apparatuur in kleine erfgoedorganisaties met vrijwilligers.
-
Online cursus fondsenwerving
Financiering vinden voor een project? Tips voor het indienen van een aanvraag? Deze cursus van het VSBfonds geeft antwoord op uw vragen.
Cursussen erfgoedvrijwilligers
-
Van rondleiden naar begeleiden
Cursus voor erfgoedvrijwilligers over het begeleiden van leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.
-
Word molengids
Heeft u interesse in molens en zou u zich willen inzetten voor het behoud en openstellen van de molens in Brabant? Word molengids!
-
Leer je erfgoed
Een online leeromgeving van ErfgoedAcademie voor erfgoedvrijwilligers.
Wet- en regelgeving vrijwilligerswerk
-
Belastingdienst: Informatie over vrijwilligersvergoeding
Lees op de site van de Belastingdienst of uw vrijwilligersvergoeding wel of niet wordt belast.
-
Model vrijwilligersovereenkomst
Net als een betaalde werknemer heeft een vrijwilliger recht op een overeenkomst waarin de rechten en afspraken zijn opgenomen.
-
Vrijwilligers goed verzekerd
Soms is het raadzaam om als erfgoedorganisatie extra verzekeringen af te sluiten. Bekijk hier tips voor goed verzekerde vrijwilligers.

Vragen?
Bel mij op 06 - 52 78 93 97,
of stuur een mail:
annettegaalman
@erfgoedbrabant.nl
Annette Gaalman, projectleider