10 tips voor het werken met vrijwilligers

Werk je met vrijwilligers? Lees dan deze tips!

Tip 1

Stel een vrijwilligerscoördinator aan. De vrijwilligers zijn (naast de eventuele collectie) het belangrijkste kapitaal van een erfgoedorganisatie. Dat vraagt om iemand die zich voor hen inzet.

Tip 2

Hulp nodig bij het opstellen van een goed vrijwilligersbeleid? Vraag een van de adviseurs van de Sesam Academie. Deze professionele adviseurs helpen tegen een heel laag tarief. Het intakegesprek is gratis. Klik hier voor de website van de Sesam Academie.

Tip 3

Vrijwillig is niet hetzelfde als vrijblijvend. Maak met elke vrijwilliger goede afspraken over taken, verantwoordelijkheden en rechten.

Tip 4

Geef een nieuwe vrijwilliger een ‘buddy’: iemand die hem of haar wegwijs maakt in de organisatie. Dit is bij voorkeur iemand anders dan de vrijwilligerscoördinator. Vraag aan de huidige vrijwilligers wie deze taak leuk zou vinden.

Tip 5

Zijn er korte werkzaamheden die blijven liggen? Meld ze aan bij NLdoet. Een manier om nieuwe mensen (potentiële vrijwilligers!) bekend te maken met je organisatie. Bezoek hier de website van NLdoet.

Tip 6

Zorg dat de vrijwilligers goed verzekerd zijn. De verzekeringen die iemand particulier heeft zijn niet altijd dekkend voor vrijwilligerswerk. Vraag bij de gemeente na wat voor regelingen er zijn voor vrijwilligers. Of bezoek Platform Vrijwillige Inzet voor onder andere een stappenplan voor het afsluiten van een verzekering.

Tip 7

Maak aan subsidieverstrekkers zoals gemeente en fondsen duidelijk hoeveel de vrijwilligers waard zijn. Bereken aan de hand van de som uurtarief x aantal vrijwilligersuren het kapitaal dat zij vertegenwoordigen.

Tip 8

Zorg voor minimaal één keer per jaar een moment waarop elke vrijwilliger zich kan uitspreken over zijn of haar taken. Kijk dan samen naar de mogelijkheden om eventuele wensen of behoeften op te pakken. 

Tip 9

Waardering is de basis voor een goed vrijwilligersbeleid. Denk aan een gezellige bedankavond. Maar bijvoorbeeld ook aan vrijwilligers laten meedenken over nieuwe plannen. Of aandacht schenken aan de persoonlijke motivatie van iemand om vrijwilliger te worden: diens verbondenheid met het erfgoed.

Tip 10

Bedank iedereen. Niet alleen degene die al 30 jaar elke week aanwezig is, maar ook degene die af en toe de vuilcontainer op tijd aan de straat zet.