Dialect

Dialect maakt een belangrijk deel uit van het immaterieel erfgoed in Brabant. Veel individuen en dialectgemeenschappen zetten zich hiervoor in. Erfgoed Brabant ondersteunt deze personen en gemeenschappen, onder andere met advisering op het gebied van financiering en de digitalisering van dialect. Hiernaast faciliteert Erfgoed Brabant de online gemeenschap Brabanders en hun Taal. Meer dan duizend mensen met een passie voor het Brabants zijn hierbij aangesloten. 

Op deze website vind je meer informatie over de werkzaamheden van Erfgoed Brabant rondom dialect. Ook vind je inspirerende projecten en verhalen uit het Brabantse dialectveld. 

 • Brabanders en hun Taal

  Brabanders en hun Taal is een online gemeenschap waarbij iedereen die de Brabantse taal en cultuur een warm hart toedraagt, welkom is en zich thuis kan voelen. De online gemeenschap is opgericht door Stichting Brabants, in samenwerking met Erfgoed Brabant, maar is van iédereen die mee wil werken aan de verbetering van het imago van het Brabants. Klik hier voor meer informatie over Brabanders en hun Taal.

Het Brabants: een dialect of honderden dialecten?

Kaartje met de dialectgrenzen van Noord-Brabant.
Iedere stad en ieder dorp kent een andere verschijningsvorm, het eigen lokale dialect. Er zijn honderden Brabantse dialecten maar je kunt ze ook samennemen en van 'het Brabants dialect' spreken. De dialecten van Noord-Brabant verschillen onderling en daarbij verschillen ze niet allemaal evenveel van elkaar.

Sommige dialecten lijken veel op hun buurdialecten en andere doen dat weer niet. De overeenkomsten en verschillen zitten daarbij in woorden (zegt men puit of kikvors of nog iets anders voor kikker?), klanken (zegt men huus, haus, hois of nog iets anders voor huis?) en grammatica (zegt men unne fiets of un fiets?).

Zodoende kun je dialecten in groepen onderverdelen en dialectgebieden met dialectgrenzen bepalen. Op onderstaande kaart staan de dialectgebieden in Noord-Brabant uitgetekend, zoals ze werden vastgesteld in het onderzoek van prof. dr. A.A. Weijnen en werden toegepast in het "Woordenboek van de Brabantse Dialecten".

Dialect op schrift

Inspiratie en Informatie

Dialect en meertaligheid in het onderwijs

 • Wat je zegt ben je zelf!

  Onderbouw VO

  In dit project bespreekt u met leerlingen hun ervaring met dialecten en diversiteit in taalgebruik. Sluit aan bij Burgerschap en Nederlands.

 • Dialect en meertaligheid lesidee

  groep 6, 7 en 8

  Lesidee over dialecten en accenten waarbij leerlingen familie interviewen

Ook interessant

Heleen Regenspurg

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 93 96,
of stuur een mail:
heleenregenspurg
@erfgoedbrabant.nl

Heleen Regenspurg, projectmedewerker