11 tips voor digitale toegankelijkheid

Je wil dat zoveel mogelijk mensen jouw website bezoeken, maar is jouw site ook toegankelijk voor iedereen?

Waarom een toegankelijke website?

Je wil dat zoveel mogelijk mensen jouw website bezoeken, maar is jouw site ook toegankelijk voor iedereen? Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw website kunnen gebruiken, moet je rekening houden met een aantal zaken. Een brede groep mensen met een functiebeperking heeft er baat bij. Denk bijvoorbeeld aan slechtzienden, mensen met kleurenblindheid of mensen die geen muis kunnen gebruiken.

Overheden maar ook het bedrijfsleven zijn verplicht om hun digitale kanalen toegankelijk aan te bieden. Bovendien heeft een toegankelijke website ook een mooi voordeel: deze is namelijk beter vindbaar in zoekmachines.

Waar moet ik rekening mee houden?

Sinds december 2018 geldt er een internationale standaard voor toegankelijkheid van websites: de Web Content Accessibility Guidelines, afgekort WCAG 2.1.

Als een website wordt gebouwd volgens de WCAG 2.1 richtlijnen, dan is de site in principe toegankelijk voor een brede groep mensen met een functiebeperking. Onder hen mensen die slechtziend of (doof)blind zijn of die te maken hebben met gehoorverlies, leerproblemen, cognitieve beperkingen, motorische beperkingen, spraakproblemen, overgevoeligheid voor licht en combinaties daarvan.

Ga naar de Web content Accessibility Guidelines 2.1.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Persoon leest braille via screenreader aan zijn computer. Foto Sigmund. Bron Unsplash.

Persoon leest braille via screenreader aan zijn computer. Foto Sigmund. Bron Unsplash.

Alle rechten voorbehouden

11 tips voor een toegankelijke website

 1. Ontwikkeling 
  Neem toegankelijkheid direct mee bij het nadenken over een nieuwe website. Toegankelijkheid meenemen bij het ontwerp van een website kost weinig tot niets extra’s. Achteraf repareren is vaak kostbaar. Laat de webbouwer de WCAG 2.1 level-richtlijnen toepassen. Neem dit op in de aanvraag voor een offerte.

 2. Navigatie
  Bied goede navigatiemogelijkheden. Niet iedereen navigeert op dezelfde manier door een website, voor sommige bezoekers is een duidelijk menu een goede ingang, anderen gebruiken liever de zoekfunctie. Gebruik altijd ‘leesbare’ links: de linktekst beschrijft dan al waar de link naar toe leidt. Dus niet ‘klik hier’, maar ‘ga voor meer informatie naar de website van museum X’.

 3. Vormgeving
  Voor slechtziende mensen is kleurgebruik, contrast en vergroting van belang. Voor mensen met kleurenblindheid maken bepaalde kleurcombinaties tekstvelden niet of nauwelijks leesbaar. Houd hier rekening mee bij de vormgeving van jouw website.

 4. PDF-documenten
  Wees terughoudend met het gebruik van PDF-documenten op uw website. Deze zijn niet leesbaar door voorleesapparatuur. Een uitzondering is als je wil dat bezoekers een document, bijvoorbeeld een flyer of poster, kunnen downloaden vanaf jouw website. Je kunt PDF-documenten met behulp van programma’s als Adobe Acrobat alsnog toegankelijk maken.

 5. Afbeeldingen
  Bied een tekstalternatief (alt-tekst) voor afbeeldingen. Beschrijf daarin zo letterlijk mogelijk wat de afbeelding laat zien, zodat ook blinden en slechtzienden de informatie in afbeeldingen mee krijgen.

 6. Formulieren
  Zorg ervoor dat alle bezoekers formulieren op jouw website kunnen gebruiken. Zorg dat labels (instructies) en invoervelden aan elkaar gekoppeld zijn, zodat bezoekers met voorleesapparatuur ermee uit de voeten kunnen. Als je van bezoekers invoer verwacht, geef dat dan altijd duidelijk aan in de instructie bij het betreffende veld. Geef duidelijke en opbouwende foutmeldingen als een veld verkeerd wordt ingevuld. En zorg ervoor dat een gebruiker ook alleen met een toetsenbord door het formulier kan navigeren en aanvinken.

 7. Audio en video
  Ga na of je informatie ook met filmpjes of audiofragmenten over kunt brengen. Voor veel bezoekers is dit makkelijker op te nemen dan lange teksten. Met name handleidingen en instructies zijn vaak beter over te brengen met een video of animatie. Maar denk hierbij ook aan alternatieven voor mensen die geluid en beeld niet kunnen horen of zien. Geef in ieder geval een kort tekstalternatief voor video, of zorg voor ondertiteling en audiodescriptie (een beschrijving van de geluiden die te horen zijn).

 8. Tekst
  Tekst is meestal op zich al heel toegankelijk en kan makkelijk omgezet worden met hulptechnologie. Een goede structurering van tekst, met titels, koppen en paragrafen met witregels ertussen, maakt een tekst makkelijker om te lezen en toegankelijker. Informatie over deze structuurelementen kan worden vastgelegd in de zogenoemde HTML-code van de tekst. Dit is de programmeercode voor tekst op uw website. Meestal gebeurt dit automatisch als je de juiste knoppen in de editor van jouw CMS gebruikt.

 9. Animatie
  Een website met veel bewegende plaatjes of afbeeldingen die regelmatig gewisseld worden, kan aantrekkelijk zijn en de aandacht van jouw bezoeker vasthouden. Maar er zijn ook mensen die hierdoor afgeleid en zelfs in de war kunnen raken. Als jouw website dus bewegende of veranderende elementen bevat, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk op pauze of uit gezet kunnen worden. Bij veranderende elementen met tekst moet de bezoeker zelf de tijdslimiet kunnen aanpassen, zodat er meer tijd is om de tekst te lezen. Flitsende afbeeldingen kunnen mensen met bijvoorbeeld epilepsie een toeval bezorgen. Hiervoor zijn speciale richtlijnen, waar je rekening mee dient te houden.

 10. Tabellen
  Een tabel maakt de relaties tussen verschillende gegevens duidelijk. Met behulp van de HTML-code kun je deze relaties ook leesbaar maken voor hulptechnologie. Bijvoorbeeld door aan te geven welke cellen in de tabel koppen bevatten en welke cellen gegevens.

 11. Beheer
  Bedenk ook hoe je jouw website toegankelijk blijft houden in de toekomst. Er zijn diverse tools die hierbij kunnen helpen. Informeer hiernaar bij de bouwer van je website.

Bordje met tekst Welkom wij zijn open Bron Pexels Ketut Subiyanto