ORGANISATIE EN BESTUUR

Deze pagina is een startpagina van waaruit u dit thema kunt verkennen in onze kennisbank. Hoe zorgt u voor een krachtige erfgoedorganisatie? Welke belanghebbenden zijn er voor uw organisatie? Welke doelen heeft u? Welke codes moet uw organisatie naleven? Hoe zorgt u voor een gezonde financiële basis? 

Waar staat uw organisatie?

Hoe staat uw organisatie er voor? Waar moet u op gaan inzetten om het voortbestaan van de organisatie te waarborgen?

Met een SWOT-analyse brengt u de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen van uw organisatie in beeld. Sterkten en zwakten hebben betreking op het werk van de organisatie, zoals tentoonstellingen, interne communcatie en de aanwezige kennis in de organisatie. Kansen en bedreigingen gaan over de omgeving van de organisatie, zoals politieke ontwikkelingen, digitalisering, bevolkingssamenstelling.

Lees verder in het artikel Een SWOT-Analyse maken

Wie hebben er allemaal belang bij uw organisatie? Dat zijn in eerste instantie de leden, medewerkers of vrijwilligers van uw erfgoedorganisatie zelf. Zij staan het dichtst bij de kern van de organisatie. Maar er zijn nog andere partijen zoals het publiek, de gemeente, of andere organisaties in de buurt. Dat zijn allemaal stakeholders. Met een stakeholdersanalyse brengt u ze allemaal in kaart.

Lees verder in het artikel Belanghebbenden in beeld krijgen.

Een beleidsplan schrijven

Af en toe stil staan en kijken naar de lange termijn is goed voor elke erfgoedorganisatie. Wat zijn de doelen van uw organisatie en hoe gaat u die halen? Een algemene visie gekoppeld aan concrete acties legt u vast in een beleidsplan, dat richting geeft aan de dingen die u doet. We helpen u op weg met vijf stappen en een vragenlijst die u kunt gebruiken bij het schrijven van uw beleidsplan.

Lees verder in het artikel In vijf stappen naar een beleidsplan

Uitgelicht Organisatie en Beleid

 • Erfgoed en Wetgeving

  Erfgoed en Wetgeving

  Met welke wetten en regels heeft u van doen wanneer u werkt met erfgoed? De belangrijkste wetten en regels hebben wij voor u op een rij gezet.

  Bekijk Erfgoed en Wetgeving
 • Financiering en subsidies

  Financiering en subsidies

  Welke subsidies en fondsen zijn er voor erfgoed? Hoe zorg ik voor een gezonde financiële basis van mijn erfgoedinstelling?

  Bekijk Financiering en subsidies
 • Omgevingswet

  Omgevingswet

  De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan.

  Bekijk Omgevingswet
 • Erfgoedveld in Beeld

  Erfgoedveld in Beeld

  Wie is wie in het erfgoedveld? Lees hier bij welke organisaties u terecht kunt met uw vraag over erfgoed.

  Bekijk Erfgoedveld in Beeld
Toon alle onderwerpen binnen ORGANISATIE EN BESTUUR
Emma Goossens

Vragen?

Bel mij op 06 - 38 27 87 04,
of stuur een mail:
emmagoossens
@erfgoedbrabant.nl

Emma Goossens, projectmedewerker