Financiering en subsidies

Heb je een idee voor een project of activiteit over erfgoed en ben je op zoek naar financiering? Of ben je op zoek naar tips voor een gezonde financiële basis voor jouw erfgoedinstelling? Erfgoed Brabant helpt je graag op weg met advies.

Landelijk zijn er veel verschillende fondsen en subsidies. Op deze pagina vind je een selectie van fondsen en subsidies die geschikt zijn voor erfgoedorganisaties. 

Hoe werken fondsen?

De meeste fondsen hebben een focus. Dat kan een specifieke doelgroep zijn of een bepaald thema. Past jouw idee binnen de richtlijnen van het fonds? Dan kun je op zoek naar een meer specifieke regeling. Vaak worden er bij iedere regeling andere eisen gesteld.

Voor de meeste fondsen schrijf je eerst een projectplan en vul je daarna een aanvraagformulier in. De beoordeling kan soms veel tijd in beslag nemen, houd hier in je planning rekening mee.

Co-financiering 

De meeste fondsen bieden geen volledig dekkende financiering van jouw project. Zij vragen een eigen bijdrage, crowdfunding of co-financiering. Ga je voor co-financiering, zoek dan sponsoren of extra fondsen.

Houd er rekening mee dat niet alle fondsen vrij te combineren zijn. Heb je geld toegezegd gekregen van een Rijkscultuurfonds? Dan mag je een tweede Rijkscultuurfonds niet inzetten als co-financierder. Informeer altijd naar de voorwaarden voor co-financiering, ook als je op lokaal niveau subsidie zoekt.

Rijkscultuurfondsen

Vanuit de Rijksoverheid is er ook nog de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (dus-i). De subsidies van dus-i zijn onder verdeeld in thema’s waarvan vooral ‘emancipatie en inclusie’ en ‘jeugd’ soms relevant kunnen zijn voor het erfgoedveld.

Fondsen, subsidies en regelingen

Draagvlak in de gemeenschap van levensbelang

Een bijdrage van de gemeente of sponsoren, inkomsten uit entreekaartjes, horeca en museumwinkel: dat zijn meestal de belangrijkste inkomstenbronnen van streekmusea en lokale historische musea. Bronnen die wat minder direct zichtbaar zijn, zijn de vele vrijwilligersuren en bijdragen in natura van lokale bedrijven. Voor een stabiele financiële basis is draagvlak in de gemeenschap dus van levensbelang.

Cees Breugelmans van Museum De Looierij in Dongen en Wim Burgmans van Kempenmuseum De Acht Zaligheden vertellen in onderstaande video hoe zij dit draagvlak tot stand hebben gebracht en hoe zij het onderhouden.

Haal meer uit jouw aanvraag

  • E-learning 'Fondsenwerving'

    Op het online portaal Leer je Erfgoed staan verschillende e-learnings voor het erfgoedveld, waaronder over fondsenwerving.

  • Crowdfunding

    Met crowdfunding kun je jouw erfgoedproject financieren en tegelijkertijd een betrokken gemeenschap rondom jouw project creëren.

  • Online cursus fondsenwerving

    Financiering vinden voor een project? Tips voor het indienen van een aanvraag? Deze cursus van het VSBfonds geeft antwoord op jouw vragen.

Emma Goossens

Vragen?

Bel mij op 06 - 38 27 87 04,
of stuur een mail:
emmagoossens
@erfgoedbrabant.nl

Emma Goossens, projectmedewerker