Crowdfunding

Met crowdfunding kunt u uw erfgoedproject financieren en tegelijkertijd een betrokken gemeenschap rondom uw project creëren.

Wat is crowdfunding?

Met crowdfunding haalt u binnen een bepaalde tijd een groter bedrag op met donaties van meerdere kleine financiers. Dit kunnen particulieren, bedrijven of organisaties zijn. Naast een bron van financiering is crowdfunding een uitstekende manier om een grote groep mensen bij uw erfgoedproject te betrekken. Donateurs kunnen zich, als u ze op een persoonlijke manier op de hoogte houdt en een tegenprestatie biedt, ontpoppen tot ware ambassadeurs van uw project.

Waar moet u aan denken?

Crowdfunding kent een aantal spelregels:

- u presenteert het project waarvoor u financiering zoekt online. Bij voorkeur met een wervende tekst en een persoonlijk filmpje. Dit kan via een eigen website of social media kanaal, maar er zijn ook speciale crowdfunding platforms. Het platform www.voordekunst.nl is specifiek gericht op cultuurprojecten en heeft een speciale categorie voor erfgoed. Platform www.voorjebuurt.nl is geschikt voor buurtcultuur projecten.

- u vermeldt een looptijd en een doelbedrag dat u met de crowdfunding wil ophalen

- u biedt de donateurs een concrete tegenprestatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gratis toegangskaartje, een cadeau of een speciale rondleiding.