Miet: een klankkast over taal en thuis

Ervaar met het bijzondere Brabantse kunstproject 'Miet' dat taal en thuis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Erfgoed Brabant werkt mee aan een 'Miet' een bijzonder kunstproject waarin dialect centraal staat. 'Miet' is een initiatief van Stichting Laudio. Miet is een fictieve Brabantse bewoonster van een verzorgingstehuis. Stichting Laudio richt op verschillende locaties in Brabant - waaronder zorgcentrum Vitalis in Eindhoven, verzorgingstehuis De Wever in Tilburg en Museum Tongerlohuys in Roosendaal - een speciale kamer in, waarin iedereen kan ervaren dat taal en thuis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In de kamer van Miet staat een grote klankkast. Wie de deuren van Miets klankkast opent, hoort Miet spreken in het dialect van de plaats waar de klankkast op dat moment staat. Lees hier de column die Erfgoed Brabant-medewerker Heleen Regenspurg schreef over Miet.

Miets klankkast reist door de provincie Noord-Brabant. Iedere speellocatie krijgt een eigen Miet, ingesproken door een oudere bewoner uit die plaats, in het lokale dialect. Miet krijgt naast haar klankkast ook een podcast over wetenschappelijk dialectonderzoek. Hoogleraar Taal-cultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op het gevoelen van welzijn in een verzorgingshuis. 

De makers van Stichting Laudio, documentairemaker Lubert Priems en theatermaker Jacqueline Kerkhof (beiden met Brabantse roots), zijn de ontwerpers van Miet. Zij nemen hun rijke ervaring van het project 'Mia' mee, het Limburgse zusje van Miet dat veel positieve reacties heeft ontvangen van publiek en in de media. 

Bezoek voor meer informatie over 'Miet' de website van Stichting Laudio. 

Of klik hier om het interview over 'Miet' te beluisteren op Radio 1. 

Miet wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds Cultuurparticipatie, Prins bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo en het BanklGiro Loterij Fonds.