Erfgoed, Welzijn en Gezondheid

Erfgoed wordt steeds vaker ingezet als middel voor een beter welzijn en een betere fysieke en mentale gezondheid. Het bestrijdt eenzaamheid, motiveert jongeren en prikkelt mensen met dementie. In Brabant, Nederland en Vlaanderen bestaan veel organisaties, netwerken en projecten die zich bezighouden met erfgoed, welzijn en gezondheid. Een selectie vindt u op deze pagina.  

Toegankelijkheid speelt een belangrijke rol bij erfgoed, welzijn en gezondheid. Om een project te laten slagen is het van groot belang dat de locatie en de activiteit zowel fysiek als digitaal goed toegankelijk zijn. Denk aan online informatie over de aanwezigheid van een gehandicaptentoilet en ringleiding, of kennis bij het personeel over het gastvrij ontvangen van mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Tips, handreikingen en advies over toegankelijkheid vindt u ook op deze pagina. 

Erfgoedinspiratie

Organisaties en netwerken voor (o.a.) erfgoed en welzijn

Brabantse voorbeeldprojecten

Projecten Erfgoed Brabant

Drie musea over de psychiatrie

  • Museum De Kluis

    Het museum bevindt zich in het oude klooster van de broeders Penitenten. Ontdek wat het betekent om psychisch ziek te zijn.

  • Huysmuseum

    Dit museum in Etten-Leur voor psychiatrie wordt deels gerund door cliënten die op deze manier werkervaring kunnen opdoen.

  • Museum Dr. Guislain

    Museum Dr. Guislain is onlosmakelijk gekoppeld aan het ‘Hospice Guislain’, de bakermat van de Belgische psychiatrie.

Annette Gaalman

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 93 97,
of stuur een mail:
annettegaalman
@erfgoedbrabant.nl

Annette Gaalman, projectleider

Heleen Regenspurg

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 93 96,
of stuur een mail:
heleenregenspurg
@erfgoedbrabant.nl

Heleen Regenspurg, Projectmedewerker