Brabantse collecties

Brabant-Collectie

De Brabant-Collectie beheert in opdracht van de provincie Noord-Brabant een omvangrijke verzameling (historisch) documentair en beeldmateriaal over het voormalig Hertogdom Brabant en de huidige provincie Noord-Brabant. De collectie wordt ontsloten met als doel deze beschikbaar te stellen aan geïnteresseerden in de geschiedenis van de provincie Noord-Brabant. De Brabant-Collectie wordt beheerd door de Universiteitsbibliotheek van Tilburg University. Klik hier om de website van de Brabant-Collectie te bezoeken. 

Brabants Historisch Informatiecentrum

Het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) is het centrum voor de geschiedenis van de provincie Noord-Brabant. BHIC heeft als missie om mensen die meer willen weten over de geschiedenis van Noord-Brabant de historische informatie en beleving te leveren. Het is tevens het centrum voor genealogie in Noord-Brabant. BHIC beheert ruim 1.500 archieven en collecties. Bezoek voor meer informatie de website van het Brabants Historisch Informatiecentrum. 

Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum presenteert kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant aan iedereen – Brabanders en niet-Brabanders. Het museum bewaart waardevolle kennis en roerend cultureel erfgoed van Brabant. Het levert een bijdrage aan het culturele leven van Nederland met een diversiteit aan bijzondere tentoonstellingen. Klik hier om naar de site van het Noordbrabants Museum te gaan. 

Brabants Erfgoed

Een groot deel van de collecties die Brabant rijk is, bevindt zich bij streekmusea en heemkundekringen. Ongeveer 160 cultuurhistorische musea en heemkundekringen geven een beeld van de geschiedenis van Brabant in naar schatting 2,5 miljoen objecten en documenten: van potscherf en vlinder tot weefgetouw en DAF truck, en natuurlijk ook heel veel foto’s, kaarten en prenten. Veel streekmusea en heemkundekringen hebben hun collectie digitaal ontsloten via de portal Brabantserfgoed.nl. Daar zijn ook voorwerpen te vinden die uit Brabant afkomstig zijn, zoals de beroemde Peelhelm en andere archeologische vondsten die nu in het Rijksmuseum van Oudheden zijn. Klik hier om de portal Brabantserfgoed.nl te bezoeken. 

Meer lezen over collectiebeheer?

Fotograaf foto banner: Ben Nienhuis.

Iris Dracht

Vragen?

Bel mij op 06 - 58 84 82 92,
of stuur een mail:
irisdracht
@erfgoedbrabant.nl

Iris Dracht, projectmedewerker digitalisering