Aanpak kansengelijkheid

Provinciebrede samenwerking over hoe cultuureducatie kan bijdragen aan bevordering van kansengelijkheid.

Erfgoed Brabant neemt deel aan de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit waarin de aanpak van kansengelijkheid bovenaan de agenda staat. Binnen de Brabantse themagroep Kansengelijkheid werken we mee aan het bevorderen van kansengelijkheid. We werken hierin samen met Kunstloc Brabant (Tilburg), CiST (Tilburg), Nieuwe Veste (Breda) en Muzelinck (Oss).

De doelen die binnen deze themagroep zijn gesteld zijn onder andere het opzetten van een Brabants netwerk kansengelijkheid voor het vergroten en uitwisselen van kennis op dit vlak. Daarnaast gaat de themagroep zich richten op het verbreden van het cultuuraanbod voor Brabantse scholen.

Bijeenkomst over vervoersproblematiek op 10 april

Uit gesprekken met culturele instellingen, scholen en ouders over kansengelijkheid binnen cultuureducatie heeft de Brabantbrede themagroep een terugkerend geluid gehoord: We moeten terecht nadenken over divers en inclusief aanbod voor leerlingen maar er ligt vaak een ander (praktisch) probleem aan de basis, namelijk het ontbreken van het vervoer om überhaupt bij cultureel aanbod te komen. Scholen willen heel graag culturele instellingen bezoeken maar stuiten echter vaak op de vervoersproblematiek; de bus is te duur, kinderen hebben geen fiets, ouders zijn te druk om met de auto te rijden. 

De afgelopen tijd heeft de themagroep zich gebogen over deze problematiek en de handen in één geslagen om dit belangrijke thema op de kaart te (blijven) zetten. Herken je dit probleem in je eigen gemeente of wil je hier meer over weten? Dan nodigen we je graag uit voor deze bijeenkomst. 

Tijdens deze bijeenkomst presenteren we een prent van kunstenaar Jan Rothuizen over de vervoersproblematiek binnen cultuureducatie, welke het uitgangspunt biedt om met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast hopen we je doormiddel van twee workshops te informeren en te sterken om zelf het gesprek te voeren in je eigen gemeente over dit probleem. 

Voor aanmelden en meer informatie over het programma, ga naar:

https://www.kunstlocbrabant.nl/agenda/nice-cafe-59549

Blauwe DAF bus. Foto Eyecatcher
Foto: Eyecatcher