Waarde van woorden

Erfgoed Brabant onderzoekt hoe geregistreerde collecties inclusiever gemaakt kunnen worden.

De thema's diversiteit, toegankelijkheid en inclusie spelen een steeds belangrijkere rol binnen de maatschappij en dus ook in het erfgoedveld. Sinds anderhalf jaar staan diversiteit, toegankelijkheid en inclusie hoog op de agenda van Erfgoed Brabant. In zowel een intern proces als met verschillende (samenwerkings)projecten werkt Erfgoed Brabant aan een inclusievere organisatie én aan een inclusiever erfgoedveld.

Dat doen we onder andere door te kijken naar online collectieomschrijvingen, want woorden doen ertoe. Woorden en discoursen die gebruikt worden in collectieregistraties kunnen door verschillende mensen verschillend ervaren kunnen worden. Iets waar jij persoonlijk geen problemen mee hebt, kan een ander diep kwetsen. Door rekening te houden met deze verschillende ervaringen werk je aan een inclusiever collectiebeheer en nodig je meer mensen uit om met je erfgoed aan de slag te gaan. Hiervoor is het wel belangrijk dat je je collectie goed doorspit en actief met je taalgebruik aan de slag gaat. Hier vindt u meer informatie over dit proces en mogelijke oplossingen voor kwetsende termen.

Meer over Waarde van Woorden

Sinds 2021 verschenen er verschillende blogs van Peer Verbruggen over het traject Waarde van Woorden:

In november 2021 gaf Peer Verbruggen een presentatie over het belang van woorden:

In maart 2022 verscheen een artikel over Waarde van Woorden in het tijdschrift 'De Koerier'. Het artikel is ook op deze website gepubliceerd en kunt u hier lezen.

Waarden van Woorden was een van de hoofdonderwerpen van de Erfgoedontmoeting 2022. Download hier het magazine van de bijeenkomst.

Landelijk onderzoek

Het onderzoeken van woordgebruik gebeurt ook al op andere plekken in Nederland:

We nodigen u graag uit om kennis, ervaringen en enthousiasme met ons te delen! Maar ook over vragen, twijfels en overwegingen gaan we graag in gesprek.