In Noord-Brabant en op nationaal niveau zijn er verschillende organisaties die archeologisch onderzoek doen. Rondom archeologie worden ook veel publieksactiviteiten georganiseerd. Zoals ArcheoHotspots en de Nationale Archeologiedagen. Op deze pagina vindt u informatie over archeologie-organisaties, educatieprojecten en voorbeelden van publieksactiviteiten.
Archeologie

Organisaties Archeologie
-
Brabantse organisaties voor archeologie
Heeft u vragen over archeologisch onderzoek in Noord-Brabant? Deze organisaties wijzen u de weg.
-
Landelijke organisaties voor archeologie
Houdt u zich bezig met archeologie, professioneel of als vrijwilliger? Bij deze landelijke organisaties kunt u terecht.
-
AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie
AWN doet onderzoek, biedt informatie over erfgoededucatie en maakt zich sterk voor de bescherming van archeologisch erfgoed.
CARE Community Archaeology in Rural Environments
In 2019 is CARE (Community Archaeology in Rural Environments) opgericht; een gemeenschapsarcheologieproject waaraan acht dorpen in het Groene Woud deelnemen. Met CARE gaan bewoners op onderzoek naar de geschiedenis van hun dorp door op akkers en in tuinen te helpen bij archeologische opgravingen. Ook vrijwilligers van verschillende lokale heemkundekringen zijn betrokken. Klik hier voor meer informatie over CARE.
Nationale Archeologiedagen
Houd de website van de dagen in de gaten voor het programma van 2023.
Meer dan honderd bezoekers bij archeologische opgraving in Oss
In Oss hadden de Nationale Archeologiedagen 2022 een vliegende start. Aan de vooravond van de dagen bezochten meer dan honderd mensen de archeologische opgraving aan de Gewandeweg. Alle bezoekers werden getrakteerd op een boeiende rondleiding waarin de bronstijd even ‘tot leven kwam’. Lees hier meer over de rondleiding.
Pilot 'De Archeobrigade'
In 2020-2021 heeft Landschap Erfgoed Utrecht de pilot 'De Archeobrigade' uitgevoerd. Met dit project is onderzocht of vrijwilligers onder professionele begeleiding archeologische rijksmonumenten kunnen onderhouden, en wat daarbij komt kijken. Lees hier meer over de pilot 'De Archeobrigade'.
Educatieprojecten archeologie
Archeologie spreekt sterk tot de verbeelding van veel kinderen en jongeren. Op onderstaande kaart vindt u Brabantse (erfgoed)organisaties met educatieaanbod op het gebied van archeologie. Ontbreekt uw educatieaanbod? Neem contact met ons op, en we voegen het toe aan de kaart.
Klik op de kaart hieronder voor organisaties die een educatief aanbod hebben.
Gedragscode en regels voor metaaldetectie
-
Publicatie van de RCE
In Nederland is metaaldetectie een populaire hobby. Maar metaaldetectie is niet vrijblijvend. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft een publicatie met de gedragscode en regels uitgebracht. Download hier de publicatie.
ArcheoHotspots
ArcheoHotspots zijn locaties waar iedereen op vaste tijden binnen kan lopen. Bijvoorbeeld om archeologen aan het werk te zien of om een vraag te stellen over een meegebrachte vondst uit eigen tuin. Dit project wil het draagvlak voor archeologie in de samenleving verbreden en versterken. Dit wordt bereikt door:
- Verbindingen te leggen tussen archeologisch onderzoek, uitwerking en resultaten.
- Archeologie voor iedereen toegankelijk en aanraakbaar te maken.
In Noord-Brabant zijn ArcheoHotspots te vinden in 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Boxtel. Zie voor meer informatie de website van ArcheoHotspots.
Kennis & inspiratie
-
Stichting In den Scherminckel laat archeologie van Bergen op Zoom leven
Elvira Adriaansen maakt zich sterk voor publieksbereik: "Je hebt niets aan vondsten, als je ze niet naar het publiek kunt brengen."
-
Archeologie Leeft!
Laat u inspireren door archeosuccessen, tips & tools en interviews op deze website van de stichting Nationale Archeologiedagen.
-
Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) in Noord-Brabant
Het hoofddoel van PAN is om archeologische (metaal)vondsten in privébezit in Nederland te registreren en online te publiceren.

Vragen?
Bel mij op 06 - 52 78 93 96,
of stuur een mail:
heleenregenspurg
@erfgoedbrabant.nl
Heleen Regenspurg, Projectmedewerker