Archeologie

In Noord-Brabant en op nationaal niveau zijn er verschillende organisaties die archeologisch onderzoek doen. Rondom archeologie worden ook veel publieksactiviteiten georganiseerd. Zoals ArcheoHotspots en de Nationale Archeologiedagen. Op deze pagina vindt u informatie over archeologie-organisaties, educatieprojecten en voorbeelden van publieksactiviteiten.

Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)

  • Regeling voor o.a. groene rijksmonumenten

    Deze regeling van de RCE is voor de instandhouding van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. Zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder de regeling. De indienperiode loopt van 1 februari tot en met 31 maart 2022. Klik hier voor meer informatie over de regeling.

Organisaties Archeologie

Nationale Archeologiedagen

Twee kinderen en een vrijwilliger bestuderen scherven tijdens de Nationale Archeologiedagen. Fotograaf Marco Zwinkels.
Op 18, 19 en 20 juni 2021 vond de zesde editie van de Nationale Archeologiedagen plaats! De Nationale Archeologiedagen zijn de dagen waarop iedere Nederlander die geïnteresseerd is in het land waar hij (op) woont, kennis kan maken met alle facetten van de archeologie in Nederland! Bezoek de site van de Nationale Archeologiedagen om te zien wat er allemaal is georganiseerd. 

Vanaf februari kunt u uw activiteit aanmelden voor de Nationale Archeologiedagen 2022 die plaatsvinden van 17 tot en met 19 juni.

Educatieprojecten archeologie

Archeologie spreekt sterk tot de verbeelding van veel kinderen en jongeren. Op onderstaande kaart vindt u Brabantse (erfgoed)organisaties met educatieaanbod op het gebied van archeologie. Ontbreekt uw educatieaanbod? Neem contact met ons op, en we voegen het toe aan de kaart.

Klik op de kaart hieronder voor organisaties die een educatief aanbod hebben.

Kaart van google maps met locaties archeologieprojecten

Gedragscode en regels voor metaaldetectie

  • Publicatie van de RCE

    In Nederland is metaaldetectie een populaire hobby. Maar metaaldetectie is niet vrijblijvend. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft een publicatie met de gedragscode en regels uitgebracht. Download hier de publicatie. 

ArcheoHotspots

ArcheoHotspots zijn locaties waar iedereen op vaste tijden binnen kan lopen. Bijvoorbeeld om archeologen aan het werk te zien of om een vraag te stellen over een meegebrachte vondst uit eigen tuin. Dit project wil het draagvlak voor archeologie in de samenleving verbreden en versterken. Dit wordt bereikt door:

  • Verbindingen te leggen tussen archeologisch onderzoek, uitwerking en resultaten.
  • Archeologie voor iedereen toegankelijk en aanraakbaar te maken.

In Noord-Brabant zijn ArcheoHotspots te vinden in 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Boxtel. Zie voor meer informatie de website van ArcheoHotspots. 

Kennis & inspiratie

Heleen Regenspurg

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 93 96,
of stuur een mail:
heleenregenspurg
@erfgoedbrabant.nl

Heleen Regenspurg, Projectmedewerker