Museumschatjes

groep 5 t/m groep 8

Gratis

Informatie voor leerkrachten over Museumschatjes, waarmee leerlingen gratis naar het museum kunnen.

Inschrijven voor schooljaar 2024 - 2025 op 14 mei vanaf 7 uur

Museumschatjes is ook volgend schooljaar weer beschikbaar. De inschrijving start op dinsdagochtend 14 mei om 7 uur via het inschrijfformulier op deze website. Alle basisscholen ontvangen in de week na Pasen een brief hierover.

Informatie voor deelnemende scholen schooljaar 2023 - 2024

Scholen die zich in mei hebben ingeschreven voor Museumschatjes ontvangen in de eerste lesweek van het nieuwe schooljaar het lesmateriaal inclusief de bon voor het gratis museumbezoek. Scholen kunnen vanaf 28 augustus een afspraak maken met een deelnemend museum. De lijst met deelnemende musea kunt u vanaf dan hier downloaden. Let op: sommige populaire musea zijn erg snel vol. Wacht niet te lang met het plannen van een afspraak.

Het is mogelijk om gedurende het hele schooljaar 2023 - 2024 een museum in het kader van Museumschatjes te bezoeken. 

Over Museumschatjes

Voor wie: alle groepen 5 t/m 8 van basisscholen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Productdetails

Lesmateriaal  Boekje per klas met daarin een docentenhandleiding, werkbladen voor groep 5/6 en 7/8 en de bon voor gratis museumbezoek.
Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie. 
Thema's Museumbezoek, waardebewustzijn.
Tijdsbeslag Voorbereiding 40 minuten, museumbezoek 60-90 minuten, verwerking 30-90 minuten.
Plaats van uitvoering Klas en museum