Museumschatjes

groep 5 t/m groep 8

Gratis

Informatie voor leerkrachten over Museumschatjes, waarmee leerlingen gratis naar het museum kunnen.

Museumschatjes is vol. U kunt zich niet meer aanmelden.

Over Museumschatjes

Voor wie: alle groepen 5 t/m 8 van basisscholen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Productdetails

Lesmateriaal  Boekje per klas met daarin een docentenhandleiding, werkbladen voor groep 5/6 en 7/8 en de bon voor gratis museumbezoek.
Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie. 
Thema's Museumbezoek, waardebewustzijn.
Tijdsbeslag Voorbereiding 40 minuten, museumbezoek 60-90 minuten, verwerking 30-90 minuten.
Plaats van uitvoering Klas en museum