Cursus Erfgoed in de kunstvakken

Gratis voor docenten

Hoe pas je erfgoededucatie toe in de kunstvakken? Aan de hand van onze Wijzer met Erfgoededucatie gaan we dat onderzoeken.
Deze cursus is bedoeld voor docenten die werken in het voortgezet onderwijs.

Erfgoed in het voortgezet onderwijs is onderdeel van cultuureducatie. Maar bij de term ‘erfgoed’ denken docenten vaak aan iets stoffigs, het vak geschiedenis of hebben ze helemaal geen idee. Met onze handleiding Wijzer met erfgoededucatie willen we dat beeld laten kantelen. Want erfgoed is dynamisch en zegt iets over jezelf! Om volgens onze Wijzer te werken hebben we een korte cursus ontwikkeld waarbij we je laten ervaren wat erfgoededucatie is en hoe het toe te passen is in je eigen kunstvak.

Erfgoed gaat over het NU. Het gaat over ‘sporen’ uit het verleden die nu nog betekenis hebben. Of juist van betekenis veranderd zijn. Denk aan rituelen, gebruiken, gebouwen, objecten en kunst. Wat voor de een erfgoed is, is voor de ander geen erfgoed. Wat leerlingen erfgoed vinden en welke emoties ze daarbij voelen, zegt iets over hun persoonlijkheid, cultuur en opvoeding. Bezig zijn met erfgoed maakt leerlingen bewust van hun eigen identiteit en de diversiteit van hun leeftijdsgenoten. Bezig zijn met erfgoed draagt bij aan persoonsvorming, verkleint verschillen, creëert begrip en een verbreding van het blikveld. Erfgoed is geen op zichzelf staand vak en juist in de kunstvakken is hier alle ruimte voor.

Wil jij (meer) aan de slag met erfgoed in jouw kunstvak? Schrijf je in!

Praktische informatie

Doelgroep: kunstvakdocenten VO.

Data: twee dagdelen, data en tijden in overleg

Locatie: Erfgoed Brabant, Den Bosch

Kosten: gratis

Aanmelden 

Mail naar imkedonkers@erfgoedbrabant.nl.