Column: Blinde vlekken

De toegankelijkheid van deze website heeft voor de redactie een hoge prioriteit.

Ninke van der Heijden

H2, Alt-Tekst, WCAG 2.1, a11y hints en skiplinks? Al die termen, het duizelt me soms een beetje. Het zijn geen woorden waar je aan denkt, als je vertelt dat je met erfgoed werkt. Maar toch heb ik er al meer dan een jaar mee te maken. Deze termen gaan allemaal over digitale toegankelijkheid. Ze helpen me om onze website ErfgoedBrabantAcademie.nl toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht een eventuele beperking van de bezoeker.

Erfgoed Brabant is daar sinds september 2020 toe verplicht, net als alle door de overheid gesubsidieerde organisaties. We moeten ons inzetten om digitale informatie zo toegankelijk mogelijk te maken. Maar het is niet alleen een verplichting, we wíllen het ook graag.

Er ging voor mij en mijn collega’s een nieuwe wereld open vol met digitale hobbels die voor ons, als mensen zonder beperking, voorheen onzichtbaar was. Zo veel dingen waar ik nooit bij stil heb gestaan. Het besef hoe groot de groep mensen met een beperking is. En hoe snel zij gehinderd wordt bij iets simpels als het bezoeken van een website. Hoe meer hobbels ik tegenkom, hoe sterker mijn wens wordt om ze te slechten. Ik noem een paar voorbeelden, maar de lijst is lang:

  • Een tekst op een gekleurde achtergrond is slechter te lezen voor iemand die kleurenblind is.
  • Een schreefletter is moeilijker te lezen dan een schreefloze letter voor iemand met dyslexie.
  • Voorleessoftware leest ook de vaak nietszeggende naam van een afbeelding voor.
  • Een bezoeker die geen muis kan gebruiken door een motorische beperking kan niet met een toetsenbord bij alle knoppen en links komen.
  • Een video is niet te volgen voor iemand met minder goed gehoor omdat er geen ondertiteling is.

Hoe meer van dit soort hobbels ik tegenkom, hoe meer ik inzie dat juist moderne websites minder toegankelijk zijn. Het moet er tegenwoordig flitsend uitzien met veel kleur, veel afbeeldingen, korte stukjes tekst en video’s. Maar als die video’s geen ondertiteling hebben, het menu niet te lezen is tegen een drukke achtergrond en je een link niet kunt aanklikken, dan schiet je je doel voorbij. Want iedereen moet op een gelijkwaardige manier van onze site gebruik kunnen maken.

Ik zoek daarom nu steeds naar de balans: een website die zo toegankelijk mogelijk is, terwijl hij er aantrekkelijk uit blijft zien. We leren terwijl we doen. Hoe kun je ingewikkelde zaken zoals wetgeving uitleggen in heldere en simpele taal? Hoe maak je een PDF-bestand toegankelijk? Wat is een audiotranscriptie?

Mijn eigen grootste beperking hierbij zijn mijn blinde vlekken. Waar heb ik allemaal nog geen weet van? Welke tips heeft u om onze site nog toegankelijker te maken? Laat het weten aan Erfgoed Brabant door een mail te sturen naar info@erfgoedbrabant.nl.