Zomercollege 2

Brabant als centrum van de wereld

| Aarle-Rixtel

Inloop om 19.00 uur

€15,- per college €45,- voor de hele reeks

Ook in de zomer van 2019 organiseren Erfgoed Brabant en Brabants Heem een serie inspirerende lezingen over het kloosterleven in Brabant op bijzondere plekken. Dit college gaat over de missies.

Brabant als centrum van de wereld? Halverwege de twintigste eeuw was dit minder vergezocht dan het lijkt. Vanuit de talloze Brabantse kloosters trokken honderden missionarissen naar verre landen, om het woord van god te verkondigen en hun beschavingsidealen te verspreiden. Hoe werden eenvoudige boerendochters en -zonen sleutelfiguren in een wereld in transitie? Hoe zagen hun levens eruit? Op 21 augustus 2019 zal Marleen Reichgelt, promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkzaam bij het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven, een lezing geven over Brabantse missionarissen in de internationale missiebeweging. ​De lezing vindt plaats in Missieklooster Heilig Bloed te Aarle-Rixtel, dat meer dan 60 jaar het moederhuis was van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Deze congregatie, eind negentiende eeuw gesticht in Zuid-Afrika door de Oostenrijkse trappist Franz Pfanner die de moedige Brabantse jonge vrouwen goed kon gebruiken in het missiewerk, is ook vandaag de dag nog een internationale ontmoetingsplek aan de rand van Peel. Na de lezing volgt een rondleiding door de kruidentuin van het missiehuis.

Dit college maakt deel uit van een reeks zomercolleges. U kunt zich voor dit college aanmelden via de bovenstaande "inschrijven" knop. U kunt zich tot 14 augustus aanmelden. Als u geïnteresseerd bent om meerdere colleges binnen de reeks te bezoeken kunt u zich aanmelden door een email te sturen naar info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. zomercolleges 2019 en de gekozen colleges. Voor leden van heemkundekringen die aangesloten zijn bij Brabants Heem zijn de colleges gratis. 

Zomercolleges 2019