Zachte G-prijs

De Zachte G-prijs is een prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal.

De Zachte G-prijs is een prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal, die in 2022 voor de vijfde keer werd uitgereikt. De Zachte G-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant en werd eerder in 2013, 2015 en 2018 en 2020 uitgereikt in Bergen op Zoom, Tilburg en Veghel. De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een bedrag van €1000,- bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit. 

Tekst loopt door onder foto.

Winnaar Cees van Broekhoven met de Zachte G-prijs 2022

Winnaar Cees van Broekhoven met de Zachte G-prijs 2022. Fotograaf: Frans van den Bogaard.

Winnaars

  • 2022 - Cees van Broekhoven en dialectgenootschap De Berregse Kamer. Voor de langdurige, brede, actieve, creatieve én vernieuwende wijze waarop ze aandacht besteden aan dialect.
  • 2020 - Cor Swanenberg uit Middelrode. Hij won de prijs voor zijn oeuvre dat vele decennia overstijgt, vele podia vond en eigenhandig, maar toch zelden alleen is opgebouwd.
  • 2018 - Mientje Wever uit Boxmeer en Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen. Zij wonnen vanwege de originaliteit van hun werk en de langdurige activiteiten waarmee zij hun Brabantse dialect op een bijzondere manier voor het voetlicht hebben gebracht.
  • 2015 - Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg. Zij wonnen vanwege, onder meer, de titels "Wènne Klèts", "Gin Gelul-Brabants voor beginners", "Brabant-Daar brandt nog licht" en "Grutvaojers Skrifje".
  • 2013 - Petra Robben. Zij won de prijs met het project 'De Taal van Tilburg'.