UBO's inschrijven in het UBO-register

UBO's zijn de uiteindelijke belanghebbenden van een organisatie. Organisaties zijn verplicht hun UBO's te hebben geregistreerd.

UBO staat voor 'Ultimate Beneficial Ownership'. Het heeft betrekking op mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van een organisatie, of hierover zeggenschap hebben. Sinds 27 maart 2022 zijn organisaties verplicht hun UBO's te hebben ingeschreven in het UBO-register. Wanneer dit niet is gebeurd, riskeert de organisatie een geldboete. 

Of uw organisatie verplicht is UBO's in te schrijven in het register, is afhankelijk van de rechtsvorm van uw organisatie. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Kamer van Koophandel (KVK).

Tekst loopt door onder de video.

Wie zijn UBO's? 

UBO's zijn de uiteindelijke belanghebbenden van een organisatie. Een UBO is een persoon die:

  • feitelijke zeggenschap heeft op basis van een vermogensbelang, en/of
  • een statutair zeggenschapsbelang heeft, en/of
  • een gewoon financieel belang heeft, en/of
  • een 'hoger' leidinggevende is, zoals een bestuurder.

Iedere UBO-plichtige organisatie heeft één of meer UBO's. De KVK heeft stappenplannen ontwikkeld die u kunnen helpen bij het bepalen wie de UBO's van uw organisatie zijn: 

Waarom is er een UBO-register?

Het UBO-register maakt transparanter wie bij welke organisatie aan de touwtjes trekt. Dit moet bijdragen aan het voorkomen van criminele activiteiten zoals witwaspraktijen. Het register komt voort uit EU-regelgeving en elk EU-land moet een UBO-register bijhouden. In Nederland is het beheer van het register belegd bij de KVK.