Publiek en Presentatie

Als collectiebeherende instelling wilt u relevant zijn voor uw publiek. Hoe presenteert u uw collectie? Welk verhaal wilt u vertellen? Wat weet u over uw bezoeker? En is uw instelling toegankelijk en gastvrij voor mensen met een beperking? De Erfgoed Brabant Academie verzamelt op deze pagina kennis over en goede voorbeelden van publieksbereik en presentatie. 

Herdenken en vieren vanuit huis

 • 75 jaar vrijheid

  Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Brabant Remembers heeft tips voor alle leeftijden verzameld om vanuit huis 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren. Klik hier om naar de website van Brabant Remembers te gaan. Luister ook de voorgelezen verhalen uit Brabant, brug naar vrijheid

Publiek

 • Erfgoedinstellingen en Educatie

  Het onderwijs op bezoek bij uw erfgoedlocatie? Op zoek naar advies, een training of een educatieproject?

 • Bezoekersreis

  Museummedewerkers werken samen om te achterhalen waar de sterke punten van de musea liggen en waar nog ruimte is voor verbetering.

 • Gastvrijheid in Musea

  Op de website van het Landelijk Contact van Museumconsulenten vindt u tips voor de verbetering van gastvrijheid in musea.

Online publiek bereiken

Storytelling: de kunst van het verhalen vertellen

Met de methode storytelling wordt een verhaal verteld op een manier die gericht is op het teweegbrengen van beleving en betekenis. De methode wordt steeds vaker ingezet bij het presenteren van erfgoed aan een breed publiek. Erfgoed Brabant heeft veel expertise aangaande storytelling in huis. Klik hier voor meer informatie. 

Foto: Roosje met dansschool in Drunense Duinen (1942). Uit archief Roosje Glaser. 

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking

Museum Open U

Kaft Museum Open U

Alle rechten voorbehouden
Voor musea
In Nederland hebben zo’n 3,5 miljoen mensen een beperking. In de toolkit "Museum Open U" – een uitgave van het Landelijk Contact van Museumconsulenten – vindt u wat u kunt doen om uw museum toegankelijker en gastvrijer te maken voor bezoekers met een lichamelijk of geestelijke beperking, of met een chronische ziekte.

Voor natuurgebieden
Voor het toegankelijker maken van natuurgebieden voor mensen met een beperking zet Kenniscentrum Groen & Handicap zich in. Op de website van het centrum vindt u informatie over voorzieningen die u in uw natuurgebied kunt aanbrengen om de toegankelijkheid te vergroten. In het handboek Samen op Pad vindt u voorbeelden en technische richtlijnen.

Online Collectiepresentatie

 • Brabant Cloud

  Brabant Cloud biedt u de mogelijkheid om uw collectie digitaal te ontsluiten en zo uw zichtbaarheid te vergroten.

 • Brabants Erfgoed

  Brabantserfgoed.nl biedt een podium aan mensen en organisaties die hun erfgoedverhalen en -collecties willen delen.

 • Netwerk Digitaal Erfgoed

  Het NDE ontwikkelt in samenwerking met erfgoedinstellingen voorzieningen en diensten op het gebied van digitalisering.

Hoe maakt u een goede tentoonstelling?

Op de website van het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) vindt u filmpjes, tips en artikelen voor het maken van een goede tentoonstelling. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met de consulenten van het LCM. De consulent voor de provincie Noord-Brabant is Annette Gaalman

Kennis delen via de Museumvereniging

De Museumvereniging heeft tien secties die kennis met elkaar delen. De besturen van de secties worden gevormd door collega's uit de museumsector die de rondetafelgesprekken, studiedagen en -reizen organiseren. Bent u werkzaam bij een lidinstelling van de Museumvereniging of bent u hier als zzp'er tenminste zes maanden aan verbonden? Dan kunt u deelnemer worden van één of meer van de tien secties. U kunt zich aanmelden op Museumcontact.nl. Deelname is kosteloos. 

De tien secties

 • Collecties
 • Culturen
 • SIMIN (Sectie Informatieverzorging Musea)
 • PR & Marketing
 • Historische Musea
 • Kunstmusea
 • Historische Huizen
 • Publiek & Presentatie
 • Veiligheidszorg & Facilitymanagement
 • Development

Bezoek voor meer informatie de website van de Museumvereniging. 

Tera Uijtdewilligen

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 06,
of stuur een mail:
terauijtdewilligen
@erfgoedbrabant.nl

Tera Uijtdewilligen, projectleider

Annette Gaalman

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 93 97,
of stuur een mail:
annettegaalman
@erfgoedbrabant.nl

Annette Gaalman, projectleider