Erfgoed in het primair onderwijs

Wat is erfgoed?

Erfgoed gaat over ons culturele geheugen. Het gaat over sporen uit het verleden die we nu nog om ons heen vinden en waar we betekenis aan geven. Dat kan zijn een oud gebouw, archiefstuk of oude foto's maar ook tradities en rituelen, verhalen, liedjes en ambachten. Erfgoed wordt gemaakt door onszelf. Zodra we betekenis geven aan sporen uit het verleden worden ze erfgoed. Elke persoon en elke generatie doet dit op zijn eigen manier. Daarom is erfgoed dynamisch en veranderlijk en niet in steen gehouwen. Belangrijk bij erfgoededucatie is dan ook het gesprek met de leerlingen over het erfgoed: wie hecht hier waarde aan en waarom? Wat vind ik er zelf van?

Ons aanbod voor erfgoededucatie

Erfgoed Brabant is het provinciale kennis- en expertisecentrum voor erfgoed. Wij werken voor en door de hele provincie. Onze educatiespecialisten helpen u erfgoed een plek te geven in uw onderwijs. We hebben kant-en-klare lesprojecten voor alle groepen van het primair onderwijs. De basis van erfgoededucatie hebben we beschreven in de publicatie Wijzer met Erfgoededucatie.

U kunt ons ook vragen voor een teamscholing of workshop. Onze scholing is op maat en de vraag van de school staat centraal. Voor scholen die meer verdieping willen en bijvoorbeeld duurzaam willen samenwerken met een erfgoedinstelling zijn er ook genoeg mogelijkheden. Kijk voor al onze diensten op deze pagina of neem contact met ons op.

Meteen aan de slag

Actueel

Museumschatjes

De lijst met deelnemende musea staat online. Bekijk hier de lijst en plan een bezoek.

Open Monumentendag

Rondom Open Monumentendag op 12 en 13 september kunt u in de klas en daarbuiten aan de slag met erfgoed. Bekijk hier onze tips.

Kinderboekenweek

Terug in de tijd met de kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober. Bekijk hier onze verzamelde tips en ideeën rondom het thema "En toen?".

De basis van erfgoededucatie

Verdieping voor primair onderwijs

Rolf Vonk

Vragen?

Bel mij op 06 - 12 17 14 70,
of stuur een mail:
rolfvonk
@erfgoedbrabant.nl

Rolf Vonk, projectmedewerker

Dieuwertje de Nigtere

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 04,
of stuur een mail:
dieuwertjedenigtere
@erfgoedbrabant.nl

Dieuwertje de Nigtere, projectmedewerker

Ninke van der Heijden

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 77 24 71,
of stuur een mail:
ninkevanderheijden
@erfgoedbrabant.nl

Ninke van der Heijden, projectleider

Floor Zwertbroek

Vragen?

Bel mij op 073 - 615 62 62,
of stuur een mail:
floorzwertbroek
@erfgoedbrabant.nl

Floor Zwertbroek, projectmedewerker

Tera Uijtdewilligen

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 06,
of stuur een mail:
terauijtdewilligen
@erfgoedbrabant.nl

Tera Uijtdewilligen, projectleider