Breng uw erfgoedinstelling online samen
Door corona en de bijbehorende maatregelen gaan veel activiteiten van erfgoedinstellingen niet door:
- het bestuur en de werkgroepen kunnen niet samenkomen voor de maandelijkse vergadering;
- lezingen zijn geannuleerd;
- het gezellige samen koffiedrinken in het heemhuis is iets van een ver verleden;
- etc.
Een online programma zoals Zoom of Microsoft Teams kan voor uw erfgoedinstelling de mogelijkheid bieden om (een deel van) de activiteiten toch door te laten gaan. Veel van wat tijdens een fysieke bijeenkomst mogelijk is, is ook online mogelijk. Bijvoorbeeld tijdens een lezing kan een PowerPoint worden getoond, een video kan worden afgespeeld en de gasten kunnen hun vragen en opmerkingen delen in de chat.
Sociale functie van online activiteiten
De sociale functie van online activiteiten moet niet worden onderschat. Door alle gevolgen van corona voelen veel mensen zich eenzaam. Met het aanbieden van online activiteiten, draagt uw instelling bij aan de bestrijding van deze eenzaamheid. Denk aan een wekelijks online koffiemomentje of een lezing waarna mensen online kunnen napraten.
Gratis of betaalde versie?
In Nederland worden voor online bijeenkomsten de programma's Zoom en Teams het meest gebruikt. De gratis versies bieden minder opties dan de betaalde versies. Bijvoorbeeld met de gratis versie van Zoom is het niet mogelijk om langer dan 40 minuten met een groep samen te komen. Vanwege corona heeft Microsoft Teams tijdelijk de mogelijkheden van de gratis versie uitgebreid. Tijdelijk kan men maximaal 24 uur vergaderen met 300 deelnemers.
Voor iets meer dan €10,- per maand heeft uw organisatie een pakket van Zoom of Teams waarmee veel mogelijk is. Dit is misschien een grote uitgave voor uw instelling, maar uw organisatie bespaart geld omdat er tijdens de online bijeenkomsten geen koffie met een lekker koekje wordt aangeboden. Voordat u een betaalde versie aanschaft, is het aan te raden eerst een gratis versie te installeren. Een kosteloze eerste kennismaking.
Communicatie en etiquette
Bij een bijeenkomst is goede communicatie belangrijk. Maar bij een online bijeenkomst lijkt de kwaliteit van de communicatie nog belangrijker te zijn. Zowel voorafgaand als tijdens het samenkomen.
Voorafgaand de bijeenkomst
- Laat de deelnemers weten op welke datum zij de link krijgen waarmee zij kunnen inloggen op het online platform.
- Mail de deelnemers een handleiding waarin het inloggen en de functionaliteiten van het online platform worden toegelicht. Inspiratie nodig? Mail of bel dan Erfgoed Brabant voor een voorbeeld-handleiding.
- Geef de deelnemers een telefoonnummer dat zij kunnen bellen wanneer zij tegen problemen met het online platform aanlopen.
- Geef de deelnemers de mogelijkheid om een half uur of een kwartier voor aanvang van de bijeenkomst in te loggen. Dan is er nog voldoende tijd om eventuele technische problemen van een deelnemer op te lossen.
Tijdens de bijeenkomst
- Bij groepen groter dan zes mensen is het verstandig een moderator aan te wijzen die het gesprek of de bijeenkomst leidt.
- Bij groepen groter dan zes mensen is het verstandig dat deelnemers alleen hun microfoon aanzetten, wanneer zij een beurt krijgen van de moderator.
Maak gebruik van de aangeboden hulp
Leden van Stichting de Oude Schoenendoos tijdens een training voor werken met Microsoft Teams.