Onderzoek en Wetenschap

Het onderzoek naar erfgoed staat niet stil. Daarmee bedoelen we niet alleen historisch onderzoek. We onderzoeken ook hoe mensen samenkomen rondom erfgoed. De resultaten van dat onderzoek door medewerkers van Erfgoed Brabant en daarbuiten leest u hier.  

De resultaten van historisch onderzoek leest en beluistert u op Brabantserfgoed.nl. De resultaten van activiteiten van de Erfgoed Brabant Academie zoals de erfgoedcollege's en de twee door Erfgoed Brabant gefaciliteerde leerstoelen vindt u hier.

Leerstoelen en Erfgoedcolleges

 • Leerstoel Cultuur in Brabant

  De leerstoel is ondergebracht bij het Department of Sociology van Tilburg University en wordt bekleed door Arnoud-Jan Bijsterveld.

 • Leerstoel Diversiteit in Taal en Cultuur

  De leerstoel wordt bekleed door Jos Swanenberg en beweegt zich op het terrein van de diversiteit van de Brabantse talen en culturen.

 • Erfgoedcolleges

  Elk najaar organiseert Erfgoed Brabant een reeks Erfgoedcolleges met een overkoepelend thema.

 • Wouter Loeff

  Onderzoek en Brabantserfgoed.nl

  Op verschillende manieren stimuleren we via Brabantserfgoed.nl onderzoek naar het Brabantse verleden. Zo werken we samen met universiteiten en lokale erfgoedpartijen door het aanbieden van onderzoeksstages. Ook treden we op als partner in onderzoeksprojecten. Hier vindt u meer informatie over de onderzoekswerkzaamheden bij Brabantserfgoed.nl.

  Wouter Loeff, hoofdredacteur Brabantserfgoed.nl

 • Frank van Doorn

  Onderzoek Joden in Noord-Brabant 1930-1945

  Erfgoed Brabant heeft van het Mondriaan Fonds subsidie ontvangen voor een meerjarige studie naar Joden in Brabant in de periode 1930-1945 en hun overlevingskansen tijdens de Holocaust. Het onderzoek zal tussen 2020 en 2024 worden uitgevoerd. Klik hier om meer te lezen over het onderzoek.

  Frank van Doorn, Projectleider / Onderzoeker

Onderzoek Brabantse erfgoedgemeenschappen

Lees, kijk en luister

Gebruikt beeldmateriaal:

 • Tafel vol oude kaarten. Fotograaf: Andrew Neel. Bron: Unsplash.
 • Studenten in een zaal van Het Noordbrabants Museum. Fotograaf: Ben Nienhuis -  BWC Pictures. Alle rechten voorbehouden.
 • Straat in 's-Hertogenbosch met zicht op de Sint Jan. Bron: Visit Brabant.
 • Zicht op een stadspoort van Bergen op Zoom. Bron Visit Brabant.
 • Microfoon op tafel. Foto Cowomen. Bron: Unsplash.
Tera Uijtdewilligen

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 06,
of stuur een mail:
terauijtdewilligen
@erfgoedbrabant.nl

Tera Uijtdewilligen, projectleider