Op deze pagina vindt u informatie over het digitaliseren van erfgoed. Onder andere handleidingen en cursussen over digitaal erfgoed en informatie over wetgeving rondom digitalisering. Heeft u nog vragen? Neem dan vooral contact op met Sies Vonk, de Digitaal Erfgoed Coach van Noord-Brabant.
Kennisbank Digitalisering

Nieuws
- 22 december 2020 In februari 2021 organiseren de Reinwardt Academie en diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed de erfgoedlabs 'Digitaal dekoloniseren'.
- 14 december 2020 De Digitaal Erfgoed Coaches organiseerden op 12 november 2020 een kennissessie over auteursrecht. Klik hier voor het verslag en de opname van de kennissessie.
- 14 december 2020 De Digitaal Erfgoed Coaches presenteren 'Keuzehulp collectieregistratiesysteem'.
- 3 november 2020 Sinds kort stelt Heemkunde Molenheide hun deelcollectie Tweede Wereldoorlog beschikbaar op oorlogsbronnen.nl. Doe ook mee!
- 5 juli 2020 Bekijk op YouTube de kennissessie over auteursrecht terug. Deze online sessie werd op 1 juli 2020 georganiseerd door de Digitaal Erfgoed Coaches en werd bezocht door circa 200 erfgoedprofessionals.
- 2 juli 2020 Op 1 juli 202 is het onderzoeksrapport "Bedreigd digitaal erfgoed op fysieke dragers" gepresenteerd. Daarin staan de bevindingen van de survey die dit voorjaar door 150 Nederlandse erfgoedinstellingen is ingevuld. De belangrijkste conclusies uit het rapport "Bedreigd digitaal erfgoed op fysieke dragers" vindt u in dit korte artikel.
- Klik hier voor oudere nieuwsberichten.
Netwerk Digitaal Erfgoed
-
Voorzieningen en diensten op het gebied van digitalisering
Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) ontwikkelt in samenwerking met erfgoedinstellingen voorzieningen en diensten op het gebied van digitalisering. De missie en de visie van het NDE zijn gebaseerd op de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. In de DERA staat beschreven wat de erfgoedinstellingen samen in het netwerk willen bereiken. Zie voor meer informatie het overzicht van de doelen en de principes van de DERA hieronder.
- Klik hier voor de site van het Netwerk Digitaal Erfgoed.
- Klik hier voor meer informatie over de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.
- Klik hier voor meer informatie over de DERA.
- Wilt u dat uw organisatie onderdeel wordt van het NDE en werkt uw organisatie volgens de uitgangspunten van de Strategie? Onderteken dan het Manifest!
Animatie Netwerk Digitaal Erfgoed
Cursussen en handleidingen
- Leren Preserveren is een online cursus voor het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties gericht op de (beginnende) erfgoedprofessional. Klik hier om naar de online cursus Leren Preserveren te gaan.
- "Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties" is een digitale handleiding voor collectiebeherende instellingen die advies kunnen gebruiken bij het digitaliseren van hun collectie. De handleiding is een uitgave van Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met het NDE. Klik hier voor meer informatie over de handleiding "Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties".
- "Eerste hulp bij digitaal archiveren voor particulieren" is een handleiding die hulp geeft aan personen en kleine organisaties die digitale bestanden maken die zij voor langere tijd willen bewaren en gebruiken. Download de handleiding "Eerste hulp bij digitaal archiveren voor particulieren" op de website van het Nationaal Archief.
- Bezoek de website van Erfgoed Gelderland voor de handleiding voor erfgoedinstellingen over het werken met Wikimedia.
Kennisnetwerk Informatie en Archief
-
Voor al uw vragen aangaande archieven
Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) is een aanrader voor al uw vragen aangaande archieven. Maak een profiel aan en maak gebruik van de enorme gezamenlijke kennis van collega’s in het hele land. Klik hier om het platform Kennisnetwerk Informatie en Archief te bezoeken.
Digitalisering en wetgeving
- Auteursrechten Download hier de factsheet over auteursrecht die Team Brabant Cloud heeft gemaakt.
- Creative Commons Door middel van zes standaardlicenties biedt Creative Commons creatieve makers de vrijheid om flexibel met auteursrecht om te gaan. Klik hier om de site van Creative Commons te bezoeken.
- AVG Download hier de handleiding "Succesol beheer van privacy- en informatievoorschriften in kleine musea". Deze handleiding over de AVG is ontwikkeld door Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Linked Open Data en Terminologiebronnen
Linked Open Data is een manier om gegevens online te publiceren zodat ze (her)bruikbaar zijn. Terminologiebronnen zijn een essentieel onderdeel van Linked Open Data.
- Bij het Netwerk Digitaal Erfgoed kunt u zoeken in de beschikbare termenlijsten.
- Onze Zuiderburen hebben een uitgebreide WIKI ontwikkeld voor het creëren, beheren en toegankelijk maken van digitale erfgoedcollecties. Een toolbox met richtlijnen, standaarden en publicaties. Bekijk bijvoorbeeld de WIKI over het geografisch ontsluiten van een collectie.
- Eenvoudig gegevens in een collectieregistratiesysteem opschonen? Volg de online cursus OpenRefine op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland.
- Onze Zuiderburen ontwikkelden samen met onder meer Netwerk Oorlogsbronnen een handleiding voor het opschonen van trefwoorden door deze te verbinden aan thesauri of terminologiebronnen. Download hier de handleiding "Verbind je termen".
Bekijk voor meer informatie over Linked Data onderstaand filmpje.

Vragen?
Bel mij op 06 - 52 78 94 03,
of stuur een mail:
siesvonk
@erfgoedbrabant.nl
Sies Vonk, Digitaal Erfgoed Coach