Onderzoek naar erfgoedgemeenschappen in Brabant
Bij Erfgoed Brabant werkt Rianne Walet als Faro-verbinder. Zij doet namens de RCE en Erfgoed Brabant onderzoek naar de erfgoedgemeenschappen in de provincie. Het onderzoek naar erfgoedgemeenschappen heeft in 2020 een breed scala aan informatie opgeleverd. 176 erfgoedgemeenschappen hebben een enquête ingevuld en zodoende meer inzicht gegeven in hun samenstelling, motivatie en behoeften. Daarnaast zijn er interviews gehouden met vertegenwoordigers van vijf erfgoedgemeenschappen.
[De enquêteresultaten en interviews vindt u onder de kop 'Resultaten onderzoek erfgoedgemeenschappen Faro'].
Nu dit theoretische kader is gesteld en verwerkt, is het natuurlijk tijd om het geleerde in praktijk te brengen en zo meer ervaring op te doen rondom erfgoedparticipatie en de Faro-werkwijze. Hiervoor werkt Erfgoed Brabant nauw samen met een viertal erfgoedgemeenschappen om uit te wisselen over hoe zij hun positie en werk in het erfgoedveld ervaren. Dit zijn:
Voor Erfgoed Brabant betekent deze samenwerking een kans om te observeren en te leren, maar ook om zelf te participeren. Samen met deze erfgoedgemeenschappen wordt er kennis verzameld over valkuilen en kansen voor erfgoedparticipatie in het erfgoedveld. Daarbij neemt Erfgoed Brabant ook haar eigen rol onder de loep om te onderzoeken wat nodig is om te kunnen toewerken naar een partnerschap met erfgoedgemeenschappen. Dit pilotproject vormt een basis om wederzijds kennis uit te wisselen, te netwerken en tot nieuwe inzichten te komen die het gemeenschappelijke erfgoedveld kunnen verrijken.
Deze inzichten deelt Erfgoed Brabant natuurlijk met het veld. Tussentijds komen de erfgoedgemeenschappen aan het woord op hun eigen en Erfgoed Brabants social media-kanalen over hoe zij het project ervaren. De gezamenlijke eindresultaten zullen te vinden zijn op deze webpagina.
Lees hieronder de enquêteresultaten en de vijf interviews.