Wanneer u een collectie digitaal ontsluit, heeft u te maken met verschillende rechten en wetten, waaronder het auteursrecht. Op deze pagina vindt u een beknopte samenvatting van het auteursrecht. Wilt u meer weten, bekijk dan het overzicht met websites en documenten onderaan de pagina.
Kennissessie NDE
Netwerk Digitaal Erfgoed hield in november 2020 een kennissessie over het onderwerp auteursrecht voor kleine erfgoedinstellingen. De sessie werd verzorgd door Mieke Heurneman, medewerker van Lanschap Erfgoed Utrecht en Digitaal Erfgoed Coach. Meer over de digitaal erfgoed coach voor Brabant vindt u op deze pagina achter deze link.
Auteursrecht
Wanneer iemand iets origineels maakt - een tekening, een tekst, een vlog, een liedje, etc. - krijgt de maker automatisch het auteursrecht over dit werk. Dit betekent niet dat het recht altijd van de fysieke maker is of blijft:
- Een opdrachtgever of werkgever geeft de opdracht en kan hiermee de 'maker' zijn en dus de rechthebbende.
- Na het overlijden van de maker gaat het recht over naar de erfgenamen.
- De maker verkoopt het auteursrecht.
De persoon of instelling die het auteursrecht over een werk in handen heeft, beschikt over het alleenrecht om het werk openbaar te maken én over het alleenrecht om het werk te verveelvoudigen. De maker van het werk krijgt ook persoonlijkheidsrechten, wat onder andere recht op naamsvermelding inhoudt.
Na 70 kalenderjaren na het overlijden van de maker, vervalt het auteursrecht. Is de maker niet de fysieke maker, maar bijvoorbeeld opdrachtgever, dan vervalt het auteursrecht 70 jaar na de openbaarmaking van het werk.
Portretrecht en Verweesde Werken
Bij het auteursrecht dient u onder andere ook rekening te houden met het portretrecht en verweesde werken. Een persoon die herkenbaar op een openbaar gemaakt foto of film is afgebeeld, kan aanspraak maken op het portretrecht. Van verweesde werken is sprake wanneer er voldoende onderzoek is gedaan om de rechthebbende te achterhalen maar deze onbekend blijft.
Meer informatie over het auteursrecht
Hieronder vindt u een overzicht van documenten en websites waarin en waarop u duidelijke en betrouwbare informatie vindt over het auteursrecht.
- Download hier de factsheet "Auteursrecht". Dit document geeft richtlijnen en tips voor naleving van de wet.
- Op de website van Brabant Cloud vindt u informatie over auteursrecht, portretrecht en verweesde werken.
- Op Auteursrecht.nl vindt u informatie over alle aspecten van het auteursrecht.
- Op de website van Digitaal Erfgoed Nederland vindt u informatie over auteursrecht, portretrecht en verweesde werken.
- Voor het goed regelen van het auteursrecht heeft Digitaal Erfgoed Nederland een stappenplan gemaakt. Klik hier voor het stappenplan "Regel in drie stappen je rechten".
- DEN en NDE hebben een beslismodel auteursrechten gemaakt. Vul de vragen in en krijg advies over het nemen van de juiste stappen rondom het online zetten van collecties.
- Bij digitaliseringsprojecten waarbij een groot aantal rechthebbenden betrokken is – zoals kranten – kan een collectieve toestemmingsregeling worden opgesteld. De Servicedesk Digitalisering Erfgoed biedt hiervoor ondersteuning. Klik hier om de website van Servicedesk Digitalisering Erfgoed te bezoeken.