Smakelijk eten!

Groep 4 en 5

Een lesidee over eten bij jou thuis.

Heb jij dat ook thuis? Zo'n gerecht dat alleen je moeder of vader zo lekker kan klaarmaken. Of misschien die speciale soep van je oma? Met deze opdracht ga je het speciale gerecht helemaal uitpluizen.

Opdracht 1

 • Bedenk een gerecht dat speciaal van jullie thuis is. Denk bijvoorbeeld aan soep van je oma, die speciale saus van je moeder of vader, dat ene gerecht dat je met kerst altijd eet, etc. Pak een potlood of pen en een stuk papier om op te schrijven en beantwoord de volgende vragen:
  • Wat is het voor eten? Leg in een paar zinnen uit wat het precies is.
  • Wat heb je nodig om dit gerecht te maken? Schrijf de belangrijkste onderdelen van het eten op.
 • Maak een tekening van dit speciale gerecht.

Indische rijsttafel. Bron: KIEN.

Opdracht 2

In de vorige opdracht heb je het over eten gehad dat speciaal is voor bij jou thuis. Nu ga je de persoon interviewen die dit gerecht altijd maakt. Kun je die persoon nu niet in het echt spreken? Kijk dan of je erover kan videobellen. Probeer in elk geval antwoord te krijgen op de volgende vragen:

 • Wat zit er allemaal in het gerecht?
 • Vind je het leuk om te maken? Waarom wel/niet?
 • Waar komt het gerecht vandaan?
 • Heb je het zelf bedacht of heb je het recept ergens vandaan?
 • Vind je het gerecht een traditie? Waarom wel/niet?
 • ...

Zelf vragen bedenken mag natuurlijk ook! Je kunt de antwoorden opschrijven óf je kunt misschien een telefoon als opname-apparaat gebruiken. Klaar? Lees de antwoorden door of luister het interview terug. Heb je nu een idee over het ontstaan van jullie speciale gerecht?

Worstenbroodjes op Brabants bont servet. Fotograaf Ben Nienhuis. Bron Erfgoed Brabants.

Opdracht 3

Als het goed is, weet je nu een aantal dingen: wat de belangrijkste dingen zijn in jullie speciale gerecht en hoe het is ontstaan. Wat is jouw idee er eigenlijk bij? Wat maakt het voor jou zo speciaal? Bedenk voor jezelf antwoord op de volgende vragen:

 1. Wie maakt dit speciale gerecht altijd?
 2. Eten jullie het vaak (meer dan 1 keer per maand) of is het een gerecht dat hoort bij een speciale gelegenheid, zoals een verjaardag of een feestdag?

Je gaat nu een poster maken over het speciale gerecht. Zorg dat jouw tekening uit opdracht 1 erbij zit en denk na over een leuke manier om de antwoorden op de vragen uit opdracht 2 en 3 erop te zetten. Misschien heb je zelfs een foto van het gerecht? Anders kun je altijd vragen of je het vanavond kan eten. Vergeet dan niet een foto te maken en deze op je poster te plakken. Smakelijk eten!