Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis

De tweejaarlijkse Scriptieprijs wil de geschiedbeschrijving van Brabant bevorderen.

Erfgoed Brabant, de Historische Vereniging Brabant en de Stichting Zuidelijk Historisch Contact willen de wetenschappelijke beoefening van de Brabantse geschiedenis aan de Nederlandse en Belgische universiteiten en hogescholen bevorderen en jonge onderzoekers op dit terrein aanmoedigen en hebben daartoe een prijs ingesteld voor masterscripties die handelen over de geschiedenis van Brabant. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,- en de mogelijkheid de bekroonde scriptie, omgewerkt tot een artikel, te publiceren in het Noordbrabants Historisch Jaarboek (NHJ). De redactie van het NHJ verzorgt de begeleiding bij het omwerken van de scriptie tot een artikel.

Genomineerden 2022

De volgende drie scripties zijn genomineerd voor de Scriptieprijs 2022. 

 • Thomas Dekkers
  De Essense Kasteelbeemd. Archeologische en historische verkenning van een cirkelvormige gewasmarkering in het beekdal van de kleine Aa
  Master of Arts in de Kunstwetenschappen en de Archeologie - Vrije Universiteit Brussel
 • Markus Breugelmans
  Het Algemeen Goed in een Kwade Wereld
  De opstand van 1477 in de Brabantse steden Antwerpen en Tienen

  Master Geschiedenis - KU Leuven
 • Janka Borgo
  De gemeynt van Erp. Onderzoek naar de uitgifte en de verdere privatisering
  Master Landschapsgeschiedenis - Rijksuniversiteit Groningen

Scriptieprijs 2022 - Proces

Kandidaten konden tot 28 februari 2022 een digitale versie van hun scriptie inzenden. 

Belangrijkste voorwaarden voor mededinging:

 • Het onderwerp van de scriptie betreft de geschiedenis van de gebieden die ooit tot het hertogdom Brabant hebben behoord, dat wil zeggen de huidige Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 • Er is geen beperking qua historisch tijdvak of historische discipline. Ook studies op het gebied van bijvoorbeeld erfgoed, archeologie, historische taal- en letterkunde, historische psychologie, rechtsgeschiedenis, medische geschiedenis, publieksgeschiedenis, kunstgeschiedenis of bouwgeschiedenis komen in aanmerking.
 • De scriptie is geschreven in het kader van een succesvol afgeronde masterstudie aan een Nederlandse of Belgische universiteit of hogeschool in 2020 of 2021.
 • De scriptie mag niet zijn gepubliceerd voordat de jury de uitslag bekend maakt.

Ingezonden scripties worden beoordeeld door een wetenschappelijke jury, te weten de redactie van het NHJ. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd. Bij onvoldoende inzendingen van voldoende kwaliteit is de jury gerechtigd geen prijs toe te kennen.

De uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op 10 september 2022. Kandidaten konden tot 28 februari 2022 een digitale versie van hun scriptie indienen

Voor inlichtingen over de scriptieprijs, kunt u een mail sturen naar stichtingzhc@xs4all.nl.

Overzicht winnaars en genomineerden

Annelies Loeff, Patrick Timmermans, Arnoud-Jan Bijsterveld en Lasse van den Dikkenberg bij de Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis 2020. Fotograaf: Raymond Kubben.

Annelies Loeff, Patrick Timmermans, Arnoud-Jan Bijsterveld en Lasse van den Dikkenberg bij de Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis 2020. Fotograaf: Raymond Kubben.

Alle rechten voorbehouden