Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis

De tweejaarlijkse Scriptieprijs wil de geschiedbeschrijving van Brabant bevorderen.

Erfgoed Brabant, de Historische Vereniging Brabant en Stichting Zuidelijk Historisch Contact willen de wetenschappelijke beoefening van de Brabantse geschiedenis aan de Nederlandse en Belgische universiteiten en hogescholen bevorderen en jonge onderzoekers op dit terrein aanmoedigen en hebben daartoe een prijs ingesteld voor masterscripties die handelen over de geschiedenis van Brabant. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,- en de mogelijkheid de bekroonde scriptie, omgewerkt tot een artikel, te publiceren in het Noordbrabants Historisch Jaarboek (NHJ). De redactie van het NHJ verzorgt de begeleiding bij het omwerken van de scriptie tot een artikel.

Scriptieprijs 2024

De scriptieprijs Brabantse geschiedenis 2024 is op 19 september 2024 gewonnen door Seb Verlinden met zijn masterscriptie Ogen op de Akker. Misoogst en provinciaal graanbeleid in Brabant, 1739-1742, regionale verschillen in kaart. Met deze scriptie slaagde Verlinden eerder voor de masteropleiding aan de KU Leuven (2022-2023). Centraal in zijn scriptie staat de landbouwcrisis van 1739-1742. Hij stelt zich daarbij een aantal vragen, zoals onder andere: wat was de lokale impact van de landbouwcrisis en hoe verschillen de gevolgen tussen regio’s? Volgens het juryrapport getuigt dit onderzoek van een grote kennis van zaken, een kritische blik en de competentie om veel soorten informatie uit de bronnen te achterhalen en deze te bestuderen vanuit het perspectief van landbouw- en landschapsgeschiedenis, ecologische en bestuurlijke geschiedenis.

Naast Verlinden dongen ook Annamaria Van Ingelgem en Matthias Van Laer mee naar de prestigieuze prijs. De jury was lovend over alle drie de genomineerde scripties. Annamaria Van Ingelgem schreef haar scriptie aan de Universiteit van Gent (2022-2023), met als titel Twisten ende discorden. Stedelijke opstanden in Brabant in de veertiende eeuw. In haar scriptie geeft ze een diachroon overzicht van alle stedelijke opstanden in Brabant in de veertiende eeuw en maakt hierin een vergelijking tussen Brabant en Vlaanderen (inclusief Mechelen), met nadruk op twee perioden: 1302-1306 en 1360-1383. De jury noemt de scriptie een voorbeeld van een mooi chronologisch overzicht van opstanden en gebeurtenissen in een bredere geografische en chronologische context.

Matthias Van Laer schreef zijn scriptie aan de Universiteit van Antwerpen (2021-2022), met als titel Vermogensongelijkheid en leeftijd in België. Casus Borgerhout, 1856-1920. In deze scriptie stelt Van Laer de scherp afgebakende vraag hoe vermogensongelijkheid in Borgerhout tussen 1856 en 1920 evolueerde onder invloed van de veranderende leeftijdsstructuur in deze opkomende buitenwijk van Antwerpen. Volgens de jury toont deze korte maar krachtige scriptie aan dat onderzoek naar een beperkte maar goed gedefinieerde case meerwaarde oplevert en de weg opent naar bronnen en methoden die breder toepasbaar zijn.

Geschiedenisliefhebbers kwamen deze dag niet alleen naar de uitreiking van de scriptieprijs, ook werden die dag presentaties gegeven over de onderzoeksresultaten en -voorstellen van de fellows van het BHIC. Bekijk de website van het BHIC voor meer informatie over de onderzoeken.

Neem voor meer informatie contact op met Dieuwertje de Nigtere (Erfgoed Brabant).

Genomineerden en voorzitter Scriptieprijs Brabantse Geschiedenis 2024
Van links naar rechts: Seb Verlinden, Matthias Van Laer, Annamaria Van Ingelgem en Arnoud-Jan Bijsterveld (juryvoorzitter)

Overzicht winnaars en genomineerden