Onderzoek 'Vrijwilligers en erfgoed in Noord-Brabant'

Kaft 'Vrijwilligers & erfgoed in Noord-Brabant', PON onderzoek.
Om erfgoedgemeenschappen, beleidsmakers en subsidieverstrekkers te informeren en adviseren heeft Het PON in opdracht van Erfgoed Brabant een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de werking van en het succes van deze gemeenschappen op hun omgeving.

In het onderzoek 'Vrijwilligers en erfgoed in Noord-Brabant' lag de nadruk niet op het erfgoed zelf, maar op de vrijwilligers rondom erfgoed. Hun rol is belangrijker dan ooit. Erfgoed kan er niet eigenhandig voor zorgen dat de ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en vrijetijdseconomie in de omgeving opbloeit, daar zijn mensen voor nodig.

"Bij erfgoedgemeenschappen speelt het onderhouden van sociale contacten en samen iets ondernemen een grote rol."
Marc Wingens - Erfgoed Gelderland

De hoofdvragen van het onderzoek waren: Wat maakt Brabantse erfgoedgemeenschappen succesvol en wat is het effect van erfgoedgemeenschappen op de leefbaarheid van de omgeving? En in hoeverre kan het eigen initiatief van erfgoedgemeenschappen ondersteund worden?

Klik hier om het rapport "Vrijwilligers en erfgoed in Noord-Brabant" te lezen.

Documentaires

Van een viertal erfgoedgemeenschappen uit het onderzoek is een korte documentaire gemaakt. Die kunt u hieronder bekijken. In de documentaires komen de vrijwilligers aan het woord en vertellen ze wat hun drijfveren zijn en waar ze het voor doen. Want 'ge kunt 't ook nie doen'. Het gaat om de dialectgroep Bèrge dur ut lint, De Maria-ommegang in Bergen op Zoom, de Bergsche Battery uit Geertruidenberg en de vrijwilligers van het Witte Kasteel in Loon op Zand. 

 

Bekijk ook de andere drie korte documentaires

Tera Uijtdewilligen

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 06,
of stuur een mail:
terauijtdewilligen
@erfgoedbrabant.nl

Tera Uijtdewilligen, Teamleider Educatie en Erfgoedbrabantacademie.nl