Oma's soep

groep 3 en 4

Lesidee over eten dat hoort bij gewone of hele speciale momenten.

Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen: "Die soep die mijn oma maakt kan niemand namaken, die is zo lekker." Iedereen is er gek op, de goede zondagse soep die alleen echte oma's kunnen maken.

Nodig: grote soeppan met lepel.

Les 1

Leg uit dat u met de klas 'erfgoed van jezelf' gaat onderzoeken. "Ken je het recept van oma's soep?" (Dat kan natuurlijk ook een ander gerecht zijn).
Start een vraaggesprek met de leerlingen met de vraag wie een oma heeft die een bijzondere soep of een bijzonder gerecht maakt?
Verzamel de antwoorden van de leerlingen en stel nog meer vragen zoals:
"Wat is het voor soep of gerecht?"
"Wanneer wordt het gegeten?" "Zijn dat speciale dagen of feesten?"
"Wat is er zo bijzonder aan?" "Waarom vindt jouw familie het zo bijzonder?"

Opdracht: Laat de kinderen thuis vragen naar het recept van deze bijzondere soep (gerecht). Laat de kinderen aan de maker (oma) van de soep vragen stellen over de soep. De bedoeling is dat zij het verhaal achter de soep leren kennen.

Les 2

De kinderen vertellen het verhaal dat bij de soep hoort. Ze kunnen het recept laten zien of een foto van de soep of een feest waar het gegeten werd.
Kies de soep met het mooiste verhaal en ga die samen maken of laat een oma de soep maken en het verhaal achter de soep nog eens toelichten. Eet de soep samen op.