Mondriaanfonds: Digitalisering erfgoed

Het Mondriaanfonds heeft een digitaliserings-regeling. Focus is het digitaliseren van collecties en het verbeteren van datakwaliteit voor instellingen waarbij dit eerder nog niet (goed) mogelijk was.

Digitale innovatie is belangrijk maar kan pas plaatsvinden als er voldoende objecten digitaal ontsloten zijn. Veel collecties in archieven en musea moeten nog gescand, gefotografeerd of beschreven worden. Dit is vaak handwerk en kost veel tijd. Het Mondriaanfonds wil met de 'open oproep Digitalisering Erfgoed' bijdragen aan het digitaliseren van collecties en het verbeteren van de datakwaliteit van digitale erfgoedcollecties.
Focus ligt op musea, archieven en andere collectie beherende erfgoedinstellingen met een publieksfunctie waarbij het nog niet of in mindere mate mogelijk is geweest hiermee aan de slag te gaan. Zowel instellingen in Nederland als in het Caribisch deel van het Koninkrijk komen in aanmerking.

Groep mensen zit aan een lange tafel in het BHIC achter PC's. Fotograaf Ben Nienhuis. Bron Erfgoed Brabant.

Groep mensen zit aan een lange tafel in het BHIC achter PC's. Fotograaf Ben Nienhuis. Bron Erfgoed Brabant.

Alle rechten voorbehouden

Waarvoor kun je aanvragen?

  • Het digitaliseren van erfgoedcollecties
  • Het verbeteren van datakwaliteit van erfgoedcollecties
  • Het opstellen van een digitaliseringsplan voor erfgoedcollecties

Van aanvragers wordt verwacht dat zij, indien nodig, gebruik maken van de tools en kennis die beschikbaar is binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Hoeveel?

De bijdrage van het Mondriaanfonds is maximaal 70% van de variabele projectkosten. De maximale bijdrage voor is €15.000,- en wordt per aanvraag vastgesteld.

Voorwaarden

  • Deze regeling is bedoeld voor erfgoedinstellingen met een publieksfunctie
  • Aanvragers hebben of ontwikkelen beleid dat aansluit bij de richtlijnen van het Netwerk Digitaal Erfgoed
  • Indien een organisatie nog wil onderzoeken op welke manier zij kunnen aansluiten bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, dan kan dit beschreven worden in de aanvraag
  • Culturele instellingen onderschrijven de Fair Practice Code, de Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie. 

Plan schrijven

Op de website van het fonds vind je een checklist met daarin een overzicht van alle aan te leveren documenten. Een aanvraag doe je via de online portal van het Mondriaanfonds. Zorg ervoor dat je ruim voor de deadline een account aanvraagt bij het fonds.
Let erop dat je plan niet meer dan 20 pagina's mag zijn. Maak een concreet overzicht waarin je de aanleiding van je digitaliseringsproject laat zien en een overzicht geeft van je digitaliseringsactiviteiten. Ga daarbij in op de thema's duurzaamheid, digitale infrastructuur en zichtbaarheid. Hoe verbetert dit plan de digitale collectie? Heeft dit ook impact buiten jullie eigen organisatie?
Beschrijf ten slotte ook hoe dit plan aansluit bij de richtlijnen vanuit 'NDE-compatibel-werken'. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de digitaal-erfgoed-coach.

Denk eraan dat het toesturen van een informatieplan onderdeel is van óf de aanvraag óf de eindverantwoording van je project. Als je hierover vragen hebt kun je natuurlijk ook terecht bij de digitaal-erfgoed-coach.

Deadline

De deadline voor indienen is 3 oktober 2024, vóór 16.00 uur.

 

Meer informatie? Lees de volledige tekst van de regeling op de website van het Mondriaanfonds.