Meer dan honderd bezoekers bij archeologische opgraving in Oss

17 juni 2022

In Oss hadden de Nationale Archeologiedagen 2022 een vliegende start. Aan de vooravond van de dagen bezochten meer dan honderd mensen de archeologische opgraving aan de Gewandeweg. Alle bezoekers werden getrakteerd op een boeiende rondleiding waarin de bronstijd even ‘tot leven kwam’.

In het voorjaar van 2022 onderzoeken studenten van de Universiteit Leiden het terrein aan de Gewandeweg. Op vastgestelde momenten was publiek van harte welkom bij de opgraving. Bezoekers konden dan een rondleiding krijgen, vragen stellen aan de archeoloog, en op één dag zelfs meegraven.

Tekst loopt door onder foto.

Groep bezoekers en een archeoloog staan buiten om een vitrine heen. Bron Erfgoed Brabant.

Arjan Louwen met een groep bezoekers. Foto Erfgoed Brabant.

Alle rechten voorbehouden

Het onderzoek wordt geleid door universitair docent Arjan Louwen. Op de vooravond van de Nationale Archeologiedagen leidt hij de bezoekers rond. Hij heeft hier plezier in, en zijn publiek beleeft zichtbaar veel plezier aan Arjans rondleiding. Door zijn beeldende verhalen laat de universitair docent de bronstijd even ‘tot leven komen’. Op de kale gras- en zandvlakte met hier en daar vreemde verkleuringen in het zand, ziet het publiek ineens een boerderij en mensen lopen die water uit putten halen. Een paar meter verderop wordt de bronstijd heel tastbaar. Hier laat Arjan de groep de resten van een gecremeerd lichaam en de omtrek van een grafheuvel zien.

Tekst loopt door onder foto. 

Omtrek van een grafheuvel in het zand aan de Gewandeweg. Bron Erfgoed Brabant.

Omtrek van een grafheuvel aan de Gewandeweg. Foto Erfgoed Brabant.

Alle rechten voorbehouden

“Het verhaal construeren vind ik magisch”

Studenten Meike Valk en Siemen Geerts lijken de passie voor het veldwerk met hun docent te delen. Meike is student, maar werkt bij de opgraving als studentenbegeleider. Ze heeft veel veldervaring en praat graag over haar werk: “Het gave aan veldwerk is om na duizenden jaren de eerste te zijn die resten ziet. Om dit vervolgens te onderzoeken en het verhaal te construeren, vind ik magisch.” Siemen vult haar aan: “Het verhaal heb je nodig om dat wat je vindt tot leven te laten komen. Anders is het maar zand. Ook kunnen we leren van onze voorouders. Het is interessant om te zien dat zij veel kennis hadden van het landschap. Zij wisten waar ze een waterput moesten aanleggen en wat geschikte grond voor bepaalde gewassen was.”

Tekst loopt door onder foto.

Groep bezoekers luistert op een archeologische opgraving naar het verhaal van de archeoloog. Bron Erfgoed Brabant.

Arjan Louwen met groep bezoekers. Foto Erfgoed Brabant.

Alle rechten voorbehouden

Maak ook kennis met archeologie!

Ieder jaar kunt u tijdens de Nationale Archeologiedagen uw archeologische hart ophalen. In Brabant kunt u dan terecht op tientallen locaties. In 2022 vonden de Archeologiedagen plaats op 17, 18 en 19 juni. Houd de website van de dagen in de gaten voor het programma van 2023.