Masterclass erfgoed heeft mij 'aan' gezet

Intermediair Masha Meegdes-De Brouwer over de masterclasses erfgoededucatie

Speciaal voor intermediairs cultuureducatie

Of je jezelf nu ‘erfgoeddummie’ of ‘erfgoedwijze’ noemt, beiden komen aan hun trekken in de masterclasses erfgoededucatie die Erfgoed Brabant opzette voor intermediairs. Het programma voorziet onder meer in een bezoek aan Het Noordbrabants Museum en neemt je mee in de wereld van fotograaf Martien Coppens. Alles is ingesteld op verbinding van de theorie en praktijk van erfgoed(educatie). Masha Meegdes-de Brouwer -intermediair voor de gemeenten Gemert-Bakel, Laarbeek en Boekel- nam deel aan beide Masterclasses. 

Erfgoed nog minder goed zichtbaar

Wat motiveerde haar? Masha hoeft niet lang na te denken: “Erfgoed is in tegenstelling tot de kunsten minder goed zichtbaar in scholen. Ze kunnen het moeilijk benoemen, maar in ambitiegesprekken (onderdeel van het programma DeCultuurloper) hebben scholen het er wel altijd over. Omgevingsonderwijs kan niet zonder erfgoed. Denk aan de spreekwoordelijke molen in het dorp. Waarom staat ‘ie daar? En hoe werkt die molen?”

Waarneming en dialoog

Als intermediair van De Cultuur Loper is Masha goed bekend met Erfgoed Brabant. Ze kent de Wijzer met Erfgoededucatie en weet hoe erfgoed zich tot de breedte van cultuureducatie verhoudt. Voor haar waren de masterclasses een welkome opfrisser. “Ik wilde erfgoed weer eens ervaren en doorleven. Wat mij opviel is dat erfgoed heel erg over waarneming en dialoog gaat.” Dat werd zichtbaar in de masterclasses. Met  werkvormen als Visual Thinking Strategies en ‘Welk erfgoed schaffen we af?’ werd het verhaal rondom kunst- en fotografie doorleefd. Behalve de verbinding van kunst en erfgoed werd ook het soms grillige mechanisme achter erfgoed zichtbaar. Masha haalt de werkvorm ‘emotienetwerken’ rondom Martien Coppens aan: “Wat ik verwachtte was dat standpunten rondom erfgoed veranderden. Dat gebeurde niet. Ik had juist het idee dat bij de meeste mensen het gevoel hetzelfde bleef, ondanks dat zij er meer informatie over hadden.”

Ook online veel handvatten

Wegens de maatregelen rondom COVID-19 werden de masterclasses online in aangepaste, verkorte vorm aangeboden. Leverde het nog voldoende op voor de dagelijkse praktijk van de intermediair? Masha is overtuigd: “Het biedt mooie handvatten om met scholen in gesprek te gaan over cultuureducatie en hoe dat zich verhoudt tot vakgebieden als burgerschap. De masterclasses erfgoededucatie  hebben mij echt weer ‘aan gezet’”.

Met dank aan Masha Meegdes-de Brouwer, intermediair van Gemert-Bakel, Laarbeek en Boekel.