Museumschatjes

groep 5 t/m groep 8

Gratis

Museumschatjes voor volgend schooljaar is vol. U kunt zich niet meer aanmelden

U kunt uw klas niet meer inschrijven.

Informatie voor deelnemende scholen schooljaar 2021 - 2022

Scholen die zich vorig jaar hebben ingeschreven voor Museumschatjes hebben in de eerste lesweek van het nieuwe schooljaar het lesmateriaal inclusief de bon voor het gratis museumbezoek ontvangen. Scholen kunnen een afspraak maken met een deelnemend museum. Bekijk hier de lijst met deelnemende musea in 2021-2022.

Het is mogelijk om gedurende het hele schooljaar 2021 - 2022 een museum in het kader van Museumschatjes te bezoeken. In verband met de maatregelen rondom COVID-19 is het ook mogelijk om de entreegelden vergoed te krijgen als het museum in de klas komt! Neem contact op met je favoriete museum om te vragen naar de mogelijkheden.

Over Museumschatjes

Voor wie: alle groepen 5 t/m 8 van basisscholen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Productdetails

Lesmateriaal  Boekje per klas met daarin een docentenhandleiding, werkbladen voor groep 5/6 en 7/8 en de bon voor gratis museumbezoek.
Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie. 
Thema's Museumbezoek, waardebewustzijn.
Tijdsbeslag Voorbereiding 40 minuten, museumbezoek 60-90 minuten, verwerking 30-90 minuten.
Plaats van uitvoering Klas en museum