Lerend netwerk erfgoedgemeenschappen voor VO

Erfgoedgemeenschappen gaan met elkaar onderzoeken hoe zij educatieaanbod naar het voortgezet onderwijs kunnen brengen.

Erfgoed Brabant faciliteert een lerend netwerk waar erfgoedgemeenschappen elkaar kunnen ontmoeten en gedachten en idee├źn uit kunnen wisselen over educatie aanbod voor VO. We onderzoeken samen wat de specifieke behoefte van iedere organisatie hierin is.

We willen nut en de noodzaak voor educatieaanbod voor VO helder krijgen: wat is de waarde daarvan voor de organisatie? En we ondersteunen in de hoe-vraag: Hoe werkt u samen met het VO vanuit het erfgoed van uw organisatie?

Startbijeenkomst

De eerste bijeenkomst heeft plaatsgevonden in maart 2022. We begonnen met een bossche bol en een verrassende binnenkomer waarbij we opzoek gingen naar ons eigen persoonlijke erfgoed. Inspiratie kwam van een drietal presentaties. Miranda van Bragt liet zien wat zij al docent op het VO allemaal doet met het erfgoed in de omgeving van haar school. Hubertine van den Biggelaar van heemkundekring Best had 5 tips voor als je als erfgoedinstelling met een VO school aan de slag wilt gaan. Jacquelien Frenken lichtte haar rol als intermediair cultuureducatie toe.

In plaats van meteen te duiken in wat deelnemers dan zelf met het VO zouden willen, stonden we even stil bij waarom je met het VO aan de slag zou willen. En welke actuele thema's gelinkt kunnen worden aan het erfgoed waar de deelnemers mee werken.

We gaan verder met dit netwerk, en nodigen andere medewerkers of vrijwiligers van erfgoedgemeenschappen van harte uit om aan te sluiten!

deelnemers aan bijeenkomst erfgoed en voortgezet onderwijs bij Erfgoed Brabant maart 2022

Deelnemers aan de eerste bijeenkomst zijn aan het brainstormen. Foto: Erfgoed Brabant.

Vitrine met persoonlijk erfgoed bijeenkomst erfgoed en VO maart 2022

Vitrine met persoonlijk erfgoed van de deelnemers aan de bijeenkomst.