Lentefeest poster

9- t/m 12-jarigen

Een les die is ontwikkeld door stagiairs van de pabo. De klas bedenkt een nieuwe lentefeest voor een volk uit een nieuw ontdekt land.

Lesidee

De poster is een groepsproject. Het wordt samengesteld uit verschillende tekeningen die door de kinderen worden gemaakt. De poster wordt onderverdeeld in vier thema's: 

  • Mascotte dier (denk aan de paashaas)
  • Traditionele lekkernij (denk aan een paasei)
  • Decoratie
  • Traditionele kleding

Het idee achter deze vier thema's is dat de klas een nieuw lentefeest gaat bedenken voor het volk uit een nieuw ontdekt land. Het volk wil graag een feest om het begin van de lente te vieren: het wordt weer lekker weer, de bloemetjes gaan bloeien, er worden weer een hoop diertjes geboren en de oogst kan worden binnengehaald. Het feest focust zich dus op 'nieuw leven'. Er zitten verder weinig richtlijnen aan hoe de poster er uiteindelijk uit moet zien, maar we streven wel naar een fantasierijke uitkomst. Dit houdt in dat we kinderen willen aansporen om creatief te denken, er zijn geen foute mogelijkheden. Om de kinderen verhalend te laten denken, hebben we een stukje tekst bijgevoegd in de werkwijze om de kinderen aan het begin van de opdracht in het scenario te plaatsen. Het draait vooral om het plezier hebben als klas. 

Ondersteunend beeldmateriaal

Klik hier om de PDF te openen met inspirerende voorbeelden. 

Werkwijze

Leg alle materialen van tevoren alvast klaar, zodat er geen tijd verloren gaat na het bekijken van de animatie. De volgende stap is het kijken van onderstaande animatie over Pasen.

Nadat de animatie is afgelopen, kunt je beginnen aan de opdracht. De opdracht begint met het voorlezen van deze tekst: 

"Stel je voor dat er een nieuw land wordt ontdekt. Het is er heerlijk weer, de winter is net voorbij, dus kinderen kunnen weer buitenspelen zonder jas. Overal beginnen bloemen te bloeien, fruit hangt weer aan de bomen, de weilanden staan weer bomvol groentes en er worden overal diertjes geboren. Kortom, er is weer heel veel nieuw leven. Ondanks dat het volk hiervan geniet, mist er toch nog iets. Ze willen graag een groot feest geven om het begin van deze mooie tijd te vieren. Ze hebben zelf geen idee hoe, dus vragen ze jullie om hulp. Kunnen jullie een fantastisch feest voor ze bedenken? Een goed lentefeest heeft een aantal dingen nodig, namelijk een mascotte dier, zoals de paashaas bijvoorbeeld, een traditionele lekkernij, leuke decoratie en traditionele kleding.”

De kinderen gaan in groepjes werken aan één van deze onderdelen. Ze hebben 10 minuten de tijd om een idee te bedenken als groep en na die 10 minuten delen alle groepjes hun ideeën met de hele klas. Het is natuurlijk geen feest zonder een leuke naam, dus voordat ze mogen gaan tekenen, moet er eerst een naam bedacht worden. Als er eenmaal een naam is bedacht, kunnen ze in hun groepje aan de slag met de tekeningen. Besteed ongeveer de laatste 10 minuten van het uur aan het samenstellen van de poster en
hang deze als hij af is op een leuke plek in de klas op.

Materialen en hulpmiddelen

Verschillende kleuren papier, potloden/stiften, lijm, schaar en een groot vel (A3 of A2, naar keuze). Eventueel magazines en kranten om beelden uit te knippen.

Tijdsduur

1 uur.