Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Kunst maken en genieten van kunst kan veel betekenen voor onze eigen gezondheid, de zorg- en welzijnssector en voor onze samenleving. Sinds 2012 stimuleert Kunstloc Brabant de kunstensector om meer te gaan samenwerken met het sociaal domein. Dit doen we door makers en mogelijkmakers te voorzien van kennis en advies. Aan de andere kant inspireren we zorginstellingen, gemeentes en welzijnsinstellingen om ruimte te geven aan het toegankelijk maken van de kunsten ten behoeve van de positieve gezondheid van iedereen. Dat deze invalshoek ook wetenschappelijk onderbouwd is blijkt uit een groeiend aantal onderzoeken. Je bent bij ons welkom voor advies of kom naar onze netwerkbijeenkomsten! Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Invloed op positieve gezondheid

Kunst en cultuur hebben een positieve invloed op onze gezondheid en welzijn. Ze ondersteunen herstel van fysieke en mentale uitdagingen en dragen bij aan zingeving, kwaliteit van leven, vergroten empathie en brengen mensen samen. Erg belangrijk voor onze positieve gezondheid. Meer informatie over positieve gezondheid vind je hier: het Spinnenweb van Machteld Huber die het Institute for Positive Health oprichtte. Gezondheid is breder dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal. Een andere kijken op gezondheid dus die niet gaat over wat je niet kunt maar waar je in je leven wel regie op hebt.

Kunst- en cultuuractiviteiten kun je onderscheiden in 

Actieve cultuurparticipatie: kunst maken zoals dans ● zingen ● muziek maken of schrijven ● deelnemen aan drama, opera, muziektheater, Carnaval en straatkunst ● Circusvaardigheden leren ●schilderen ● tekenen ● grafiek ● beeldhouwen● fotografie ● film en video maken ● animaties ● textiel-, borduur- of breiwerk ● houtambachten ● lezen voor plezier en boekenclubs ● creatief schrijven.

en 

Culturele aanwezigheid: kunst genieten, zoals het bezoeken van bioscoop ● tentoonstellingen, video of elektronische kunst evenementen ● literatuurevenementen ● openbare kunsttentoonstellingen ● carnavals ● festivals, ● circus ● toneelstukken, drama.● musicals ● opera● live muziekoptredens (klassiek, rock, pop of jazz) ● ballet, hedendaagse dans ● andere culturele kunstevenementen.

Het zelf maken van kunst heeft nog meer effect op het vermogen om met mentale gezondheidsproblemen om te gaan in het dagelijks leven dan culturele aanwezigheid. Professionele kunstenaars zijn onontbeerlijk om het creatieve proces aan te wakkeren bij mensen. In een zorgomgeving benaderen ze iemand als mens en stimuleren ze de verbeelding. En met hun creatieve blik vinden kunstenaars en vormgevers mogelijkheden en oplossingen voor maatschappelijke uitdagen die niet voor de hand liggen. Via onze blogs, kennisdossiers en artikelen willen we jou inspireren. 

Atelier Beeldkracht Oisterwijk

Gescheiden domeinen samenbrengen

Er is internationaal veel bewijs dat kunst bijdraagt aan onze gezondheid maar dit wordt nog te weinig erkend. Een van de oorzaken is dat we nog in gescheiden domeinen zorg, welzijn en cultuur werken, zowel nationaal als regionaal. Wetenschappelijk bewijs is duur en ingewikkeld. Als we het over kunst en cultuur hebben, heeft iedereen daar een ander beeld bij. Kunst maken is een essentieel onderdeel van ons menszijn stelt Ellen Dissanayake het gaat om het speciaal maken van alledaagse gebeurtenissen. Ze beschouwt kunst als het product van 'dingen speciaal maken', en deze dingen kunnen zowel objecten als gedragingen zijn. Dat wil zeggen, kunst is geëvolueerd om bepaalde gebeurtenissen, die belangrijk zijn voor het overleven van de mens of de sociale cohesie, opvallender, aangenamer en gedenkwaardiger te maken. Of om via kunstuitingen een pogingen te doen om met de onzekerheden van de natuur om te gaan door er controle over uit te oefenen via rituelen, dans en zang.

Een zeer verhelderend boek is Arts in Health van Daisy Fancourt. Fancourt brengt in beeld dat vanaf de eerste grottekeningen kunst en gezondheid met elkaar verbonden waren en hoe deze gebieden uit elkaar getrokken zijn tot verschillende domeinen in onze gespecialiseerde samenleving.

Onder “kunst” verstaat iedereen iets anders en wat kunstenaars dan kunnen betekenen voor onze gezondheid is vaag voor veel mensen. Daarom proberen wij hier meer uitleg over te geven waar je aan moet denken. Want niet alleen het maken van “iets” kan bijdragen aan je vitaliteit of mentaal welbevinden, ook het samen zingen, dansen of theater maken draagt bij aan je welzijn. Of je nu amateur bent of professional. Veel kunstenaars geven naast het maken van hun eigen werk ook les. Bijvoorbeeld aan mensen met dementie. Of ze laten je toch dansen als je Parkinson hebt zoals Andrew Greenwood. Ze onderzoeken de inrichting van wachtkamers of stilteruimtes. Ondersteunen rouwprocessen, bedenken nieuwe rituelen of geven ze je inzicht in dyslexie. Hieronder geven we meer voorbeelden van wat voor rol kunstenaars kunnen spelen.

Welke rol hebben kunstenaars?

Kunstenaars kunnen onderzoekers en innovators zijn. Kunstenaars kunnen een andere blik geven op jouw organisatie, op vastgelopen processen, of op een onorthodoxe manier betrekken bij beleidsvorming. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video over De Kleinkijkacademie van Sjaak Langenberg en Rose de Beer bij zorginstelling Severinus in Veldhoven.

Kunstenaars kunnen op een impactvolle manier fysieke ruimte vormgeven zodat wij beter functioneren, creatiever zijn, ons prettiger of veiliger voelen, beter de weg kunnen vinden etc. Zowel in onze openbare ruimte als binnenskamers: Healing environment. In samenwerking met architectuur, design, groen en omgevingspsychologie. Voorbeeld: Justine Kontou & Marthe Biezen ism GGZe en Conservatorium Hotel Amsterdam of Bio Mirror van Alissa+Nienke.

Maar ook een extra beleving toevoegen aan een zorginstelling zoals een ziekenhuis. Een mooi voorbeeld is de uitgebreide kunstcollectie onder leiding van Sabrina Kamstra in het Amsterdam AMC. En hoe die troost kan bieden voor bezoekers laat kunstenaar Nina Goedegebure zien.

 

Kunstenaars kunnen hulpmiddelen of diensten ontwikkelen om op een nieuwe manier een onderwerp bespreekbaar te maken. Zoals theatergroep De Kwekerij over mantelzorg. Nienke Helder met haar project Sexual Healing. Of Anne Ligtenberg en Max Horbach die onderzoeken hoe je het gesprek kunt aangaan over seksueel misbruik of geweld.

Kunstenaars kunnen met mensen samen kunst maken om sociale contacten te verbeteren en eenzaamheid te verminderen. Een mooi voorbeeld is De Tijd van je Leven vanuit GGD West-Brabant om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Of Stoute Schoenen in Tilburg.

Maar kunstenaars geven ook les zoals Beeldkracht in Oisterwijk voor mensen met dementie en hun mantelzorger. En als je uitgaat van het idee dat iedereen een kunstenaar kan zijn (amateur, professional of outsider) en dat het maken van iets bijdraagt aan de versterking van je identiteit, dan is The Living Museum een mooi voorbeeld tussen kunst, zorg en welzijn. Net als Nei Skoen in Helmond en Living Museum Vught.

Publicaties Kunstloc Brabant

We ontwikkelden programma’s, bijeenkomsten, exposities en publicaties rondom kunst, zorg en gezondheid. Lees hierover meer in onze digitale magazines Who Cares?, We Care, en CareFull.

In ons magazine All Inclusive laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals goede zorg en welzijn voor alle Brabanders. Zo lees je in dit magazine een artikel over de onmisbare rol van professionele kunstenaars voor ouderen in Park Zuiderhout.

Het magazine CareFull  bevat 16 portretten gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos. Verschillende mensen vertellen wat het maken van kunst met ze doet. Ze maken kunst in verschillende Brabantse zorg- en welzijnsinitiatieven en ateliers. Ze vertellen dat ze meer geluk ervaren en minder eenzaamheid door het maken van kunst.

Voor 2024 brachten we een kalender uit Zo kan het ook! met 12 artikelen over innovatieve initiatieven. 

Bekijk het magazine CareFull

Netwerk CareFull

Om elkaar te inspireren, ondersteunen en samenwerkingen tot stand te brengen is er ons netwerk CareFull voor mensen die werken op het snijvlak van kunst, zorg en welzijn. We zijn elk half jaar te gast bij een netwerkpartner op een inspirerende Brabantse locatie. We bezochten al Atelier Kempro, Vrouw Muskens, Vitalis, Living Museum Tilburg en zijn in 2024 te gast in Breda en Roosendaal.

Wil je je aansluiten bij ons netwerk? Neem dan contact met ons op dan nodigen we je uit voor een volgende bijeenkomst.

Het netwerk is in 2023 verbonden aan de master Kunsteducatie van Fontys Academy of Arts (FAA). 

Foto Naomi Weerman.

Meer weten?

Bekijk ook deze kennisdossiers. En het is altijd mogelijk een inspirerende presentatie op maat te verzorgen bij jouw zorg- of welzijnsinstelling. Daarin leggen we aan de hand van concrete projecten de relatie tussen positieve gezondheid en kunst. We vertellen over de rol van kunst in onze Westerse maatschappij, drijfveren van kunstenaars en op welke manier kunst kan bijdragen aan een gezonde samenleving.

Ben je geïnspireerd geraakt?

Wil je als kunstenaar aan de slag in het sociale domein? Of ben jij juist die zorginstelling/welzijnswerker/gemeente die creatieve kracht wil inzetten? Wij denken graag met je mee als bemiddelaar, adviseur, tolk en spreekbuis. Maar horen ook graag waar jij mee bezig bent en hoe we je kunnen helpen. Of je nu kunstenaar bent, beleidsadviseur of zorgverlener, we bouwen graag mee aan een gezonde Brabantse samenleving. 

artikelen over kunst en gezondheid

Pilot bij Fontys: studenten kunsteducatie aan de slag bij zorginstellingen

Kunstvakonderwijs bij Fontys maakt steeds meer ruimte om te gaan werken op grens kunst en zorg.

7 maart 2024
Pilot bij Fontys: studenten kunsteducatie aan de slag bij zorginstellingen

Netwerk CareFull

Een netwerk om de verbinding tussen kunst en gezondheid te stimuleren.

5 maart 2024
Netwerk CareFull

Kunst en cultuur toegankelijk maken voor alle Brabantse jongeren

Kunstloc Brabant heeft als doel om komend jaar de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor jongeren (12 tot en met 29 jaar) te vergroten .

16 februari 2024
Kunst en cultuur toegankelijk maken voor alle Brabantse jongeren

Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Een gesprek tussen Saskia van Hulten, statenlid van PvdA in Noord-Brabant en kunstenaar Chilton Galimo.

27 december 2023
Podcast KunstKracht #2 | Cultuur voor iedereen

Blog | Waar wachten we nog op?

Adviseur Atty Bax blogt over de preventieve waarde van kunst voor onze gezondheid.

21 december 2023
Blog | Waar wachten we nog op?

Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Drie makers vertellen hoe ze illustraties en fotografie gebruiken om gevoelens en verhalen rondom rouw uit te drukken.

28 november 2023
Kunst en rouw: ‘Herinneringen zorgen ervoor dat een dierbare voortleeft’

Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Met een kalender zetten we twaalf bevlogen initiatiefnemers in de spotlight die kunst toegankelijk maken voor iedereen.

16 november 2023
Een jaar lang inspiratie: Kunst voor iedereen

Kunst is gezond

Kunstloc stimuleert samenwerkingen tussen de cultuur, zorg- en welzijnssector. We willen dat meer mensen profiteren van een positieve gezondheid.

2 oktober 2023
Kunst is gezond

KunstKracht magazine

Een magazine met opvallende en inspirerende verhalen over kunst & cultuur in Brabant.

1 september 2023
KunstKracht magazine

Kunst en dementie

Cultuur kan bijdragen aan de positieve gezondheid van mensen met dementie. Wat wordt er al aangeboden voor mensen met dementie?

1 juli 2023
Kunst en dementie

Voorbij de provinciegrens - Synergie tussen kunst en wetenschap

Wat gebeurt er op het gebied van kunst en zorg buiten Brabant? Deze keer: het HeArt Project bij de polikliniek Hart+Vaat Centrum van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

30 mei 2023
Voorbij de provinciegrens - Synergie tussen kunst en wetenschap

Blog | Ode aan mijn vereniging

Adviseur Erica Gruyters over de magie van het muziek maken met zo’n 40 andere leden, ook in tijden dat het even wat minder gaat.

23 mei 2023
Blog | Ode aan mijn vereniging

Voorbij de provinciegrens - Kunst op recept

Wat gebeurt er op het gebied van kunst en zorg buiten Brabant? Deze keer: Kunst op Recept in Middelburg & Dans op recept in Leeuwarden.

25 april 2023
Voorbij de provinciegrens - Kunst op recept

Blog | Gezondsheidszorg met ruimte voor kunst

Adviseur Atty Bax blogt over de lezing van hoogleraar psychiatrie Jim van Os en zijn kijk op gezondheidszorg.

19 april 2023
Blog | Gezondsheidszorg met ruimte voor kunst

Jongeren aan het woord: "Ik weet dat schrijven belangrijk voor mij is, het geeft een andere kijk op de wereld"

In vier portretten vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent, in dit portret: Boris de Leijer.

21 maart 2023
Jongeren aan het woord: "Ik weet dat schrijven belangrijk voor mij is, het geeft een andere kijk op de wereld"

Voorbij de provinciegrens - Cordaan Amsterdam: ‘In alle fases van je leven zou er kunst en cultuur moeten zijn’

Wat gebeurt er op het gebied van kunst en zorg buiten Brabant? Deze keer: zorginstelling Cordaan in Amsterdam die een Ambulant Kunstteam opzette.

14 maart 2023
Voorbij de provinciegrens - Cordaan Amsterdam: ‘In alle fases van je leven zou er kunst en cultuur moeten zijn’

Muziek op de afdeling psychogeriatrie

Dwarsfluitdocent Odette vertelt over de muziekbeleving die ze gaf op een afdeling psychogeriatrie bij Thebe Elisabeth in Goirle.

7 maart 2023
Muziek op de afdeling psychogeriatrie

Industrieel ontwerp zet de mens in de zorg centraal

Industrieel ontwerpers zetten de persoon centraal en wat ze voor diegene kunnen betekenen.

28 februari 2023
Industrieel ontwerp zet de mens in de zorg centraal

Jongeren aan het woord: "Door kunst te maken, voel ik me meer open."

In vier portretten vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent, in dit portret: Ayça.

22 februari 2023
Jongeren aan het woord: "Door kunst te maken, voel ik me meer open."

Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Evelien blogt over de drempels die ze zelf als 15-jarige voelde toen ze mee wilde doen aan een musical.

9 februari 2023
Blog | Drempels voor cultuurdeelname

Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren staan onder druk in onze prestatiemaatschappij. Hoe kunnen we kunst en cultuur inzetten voor hun mentale gezondheid?

17 januari 2023
Cultuur voor de mentale gezondheid van jongeren

Jongeren aan het woord: "Wanneer ik theater maak, voel ik me vrolijker en positiever."

In vier portretten vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent, in dit portret: Job Stokkermans.

9 januari 2023
Jongeren aan het woord: "Wanneer ik theater maak, voel ik me vrolijker en positiever."

Blog | Hoe kunst je houvast kan zijn in zware tijden

Adviseur Atty Bax blogt over de inspirerende voorbeelden die voorbijkwamen op de Conferentie Culture & Mental Health.

6 december 2022
Blog | Hoe kunst je houvast kan zijn in zware tijden

Jongeren aan het woord: ''Kunst geeft me energie en kracht''.

In vier portretten vier jongeren aan het woord over wat kunst en cultuur voor hen betekent, in dit portret: Ira Louwe.

1 december 2022
Jongeren aan het woord: ''Kunst geeft me energie en kracht''.

Kunst en dementie: ‘Eigenwaarde behouden en verbinding leggen met kunst’

Rensz Gorisse, Anneke Wijn en Laura Hoeksema zien het effect van kunst op mensen met dementie.

15 november 2022
Kunst en dementie: ‘Eigenwaarde behouden en verbinding leggen met kunst’

Dagelijkse zorg verlenen als culturele activiteit

Hoe kun je van ramen zemen een culturele activiteit maken met meer aandacht voor de bewoner en meer arbeidsvreugde voor de medewerker?

1 augustus 2022
Dagelijkse zorg verlenen als culturele activiteit

Blog | Muziek in de zorg: therapie of kunst?

Yrene Kerckhaert liep stage bij Kunstloc Brabant en blogt over haar bevindingen over het gebruik van live-muziek in de zorg.

21 juli 2022
Blog | Muziek in de zorg: therapie of kunst?

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld: filmmaker Eline van der Kaa, fotograaf Marcel de Buck en documentairemaker Ellen van Kempen.

19 juli 2022
Sociaal geëngageerde kunstenaars in beeld

Het verschil maken met film

Jesse van Venrooij, filmmaker én voormalig sociaal werker, helpt ons met zijn documentaires aan een bredere kijk op de samenleving.

30 mei 2022
Het verschil maken met film

Waardevolle ontmoetingen tijdens Arts for Health

Zorg, welzijn en cultuur werden op nieuwsgierige en onderzoekende wijze bij elkaar gebracht bij Cultuurparticipatie on Tour #2.

17 mei 2022
Waardevolle ontmoetingen tijdens Arts for Health

Stemming: Kunst is geen pil, maar brengt wel troost

Eenzaamheid is een complex verschijnsel. Ton van der Linden zoekt in zijn Stemming uit of eenzaamheid in de cultuursector een belangrijk gegeven is.

22 maart 2022
Stemming: Kunst is geen pil, maar brengt wel troost

Blog | Kunst en cultuur tegen eenzaamheid

Josephine Voets bepleit dat meedoen aan cultuur een vanzelfsprekendheid moet zijn voor iedereen, jong en oud.

21 maart 2022
Blog | Kunst en cultuur tegen eenzaamheid

De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

Het vijfde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

17 maart 2022
De kracht van kunst: “Wanneer ik iets moois zie, heb ik de behoefte om dat vast te leggen"

CareFull

In 16 portretten - gemaakt door fotograaf Marcel de Buck en journalist Simone Vos - vertellen verschillende mensen wat het maken van kunst met ze doet.

15 maart 2022
CareFull

De kracht van kunst: 'Ik werk liever met beeld dan dat ik moet vertellen hoe ik me voel'

Het vierde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

3 maart 2022
De kracht van kunst: 'Ik werk liever met beeld dan dat ik moet vertellen hoe ik me voel'

De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

Het derde portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

10 februari 2022
De kracht van kunst: 'Mijn handen zetten op het doek wat ik voel en wat ik wil zeggen'

De kracht van kunst: ‘Het maken van nieuw werk roept veel emoties en nostalgie op’

Het tweede portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

9 februari 2022
De kracht van kunst: ‘Het maken van nieuw werk roept veel emoties en nostalgie op’

De kracht van kunst in 16 portretten

Kan kunst maken eenzaamheid verminderen? Jazeker. Met een expo en een magazine brengen wij het in beeld.

3 februari 2022
De kracht van kunst in 16 portretten

De kracht van kunst: 'Ik heb het gevoel dat ik ertoe doe'

Het eerste portret in een reeks waarin Brabanders vertellen wat het maken van kunst met ze doet.

2 februari 2022
De kracht van kunst: 'Ik heb het gevoel dat ik ertoe doe'

Hoe muziek op de intensive care het verschil kan maken

In de derde korte docu over Muziek in de Zorg, laat Stichting MuzIC zien dat er b.v. minder sedatie nodig is door muziek op de ic.

20 januari 2022
Hoe muziek op de intensive care het verschil kan maken

Ouderen aan de maak met projecten ontstaan door corona

Corona inspireerde om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan met creativiteit. In de eerste lockdown ontstonden verschillende initiatieven.

6 december 2021
Ouderen aan de maak met projecten ontstaan door corona

Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken

Hoe zet je je als kunstenaar in voor maatschappelijke vraagstukken? En doe je dat dan in opdracht? Of op eigen initiatief?

22 november 2021
Tips en vaardigheden om met kunst het verschil te maken

Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Drie Brabantse makers in beeld die zich bezighouden met eenzaamheid, mentale weerbaarheid, verbeeldingskracht en troost, in het Signalement.

20 oktober 2021
Signalement: drie Brabantse makers over eenzaamheid en troost in kunst

Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Hoe kunst, design en architectuur kunnen bijdragen aan de beperking van eenzaamheid.

8 oktober 2021
Cultuur als middel tegen eenzaamheid

Blog | Mantelzorg en dementie: Laat je ego maar thuis

Atty Bax ziet dat kunstenaars hun ervaring als mantelzorger verwerken in hun werk en zo bijdragen aan het begrip rondom dementie.

20 september 2021
Blog | Mantelzorg en dementie: Laat je ego maar thuis

Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

... doe je samen met een kunstenaar of social designer.

10 augustus 2021
Je wereld leuker, prettiger of beter leefbaar maken...

Blog | Blijvende indrukken na internationale conferentie over kunst en gezondheid

Adviseur Atty Bax blogt over hoogtepunten die haar bijbleven na de internationale conferentie Culture, Health and Wellbeing.

7 juli 2021
Blog | Blijvende indrukken na internationale conferentie over kunst en gezondheid

Première korte film: Het ontstaan van de Kleinkijkacademie

Kijk mee naar de unieke aanpak van de Bossche kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer en ontdek hoe hun Kleinkijkacademie ontstond.

8 juni 2021
Première korte film: Het ontstaan van de Kleinkijkacademie

Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Ervaar de kracht van het landschap met de audiotour Helend Landschap van deep designer Anne van Strien.

1 juni 2021
Beleef en beluister de helende kracht van het landschap

Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

In deze tweede korte film van een drieluik over Muziek in de Zorg, zie je hoe de inzet van muziek bijdraagt aan positieve gezondheid.

3 mei 2021
Documentaire over Sounding Bodies laat kracht van muziek voor onze gezondheid zien

Opening Ons Kloosterpad

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant.

29 april 2021
Opening Ons Kloosterpad

Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

Er zijn drie korte films ontwikkeld met voorbeelden van samenwerking die de kracht van muziek voor onze gezondheid en welzijn tonen.

26 april 2021
Film over Maartje de Lint geeft weer wat zingen kan betekenen voor mensen met dementie

The Art of Caring: kunst en zorg komen samen in het hoger onderwijs 

Tom Maassen, hogeschooldocent Verpleegkunde, blogt over een keuzevak dat verpleegkundigen samen met studenten van kunstacademies volgen.

11 maart 2021
The Art of Caring: kunst en zorg komen samen in het hoger onderwijs 

Muziek in de zorg

Wat kan muziek betekenen voor onze gezondheid en ons welzijn? Bekijk inspirerende praktijkvoorbeelden, platforms, onderzoeken en artikelen.

1 maart 2021
Muziek in de zorg

Blog | Geloof, hoop en liefde

Adviseur Liesbeth Jans blogt over kloosterwaarden: de waarden die we nodig hebben om een goede samenleving te zijn.

18 februari 2021
Blog | Geloof, hoop en liefde

Opening Jaar van het Brabants Kloosterleven

Op 10 februari is het Jaar van het Brabants Kloosterleven geopend. Dit gebeurde digitaal met een live-uitzending vanuit klooster Sint Agatha.

15 februari 2021
Opening Jaar van het Brabants Kloosterleven

Blog | Kunst kan het functionele iets menselijks geven

Adviseur Atty Bax belicht het werk van Brabantse kunstenaars Jenny Ymker, Gery Bouw en Jori van Boxtel. Zij maakten een werk voor ziekenhuizen.

11 februari 2021
Blog | Kunst kan het functionele iets menselijks geven

De rol van bemiddelaar

Onze adviseur Liesbeth Jans sprak tijdens een paneldiscussie over haar rol als bemiddelaar. Wat houdt dit precies in?

4 februari 2021
De rol van bemiddelaar

De kracht van cultuurparticipatie

Verschillende groepen mensen zijn geholpen bij het vroegtijdig inzetten van cultuurparticipatie als middel om toegang tot de samenleving te verbeteren.

26 januari 2021
De kracht van cultuurparticipatie

Sluit je aan bij de landelijke beweging Kunst is gezond

LKCA, Cultuur Oost en Kunstloc Brabant slaan de handen ineen om te werken aan meer draagvlak voor kunst in de zorg- en welzijnswereld.

25 januari 2021
Sluit je aan bij de landelijke beweging Kunst is gezond

Blog | Helend landschap

Kunst kan de natuurervaring versterken, zorgen voor bewustwording of de weg wijzen. Adviseur Liesbeth Jans deelt inspirerende voorbeelden hiervan.

18 januari 2021
Blog | Helend landschap

Blog | Het leven is niet rechtvaardig

In dit blog schrijft adviseur Atty Bax over de rol van kunst in de geestelijke gezondheidszorg.

11 januari 2021
Blog | Het leven is niet rechtvaardig

Blog | Wil de Nederlandse Grayson Perry nu opstaan?

In dit blog schrijft adviseur Atty Bax over hoe kunstenaar Grayson Perry zijn landgenoten met elkaar verbindt via kunst.

21 december 2020
Blog | Wil de Nederlandse Grayson Perry nu opstaan?

Blog | Kunst bij geheugenproblemen

Adviseur Atty Bax schrijft in haar blog over Atelier Beeldkracht: een schilder- en tekenatelier voor mensen met geheugenproblemen.

17 november 2020
Blog | Kunst bij geheugenproblemen

Kunst en rouw, spreken over de dood

Welke rol speelt kunst bij ons levenseinde? En in de uitvaartbranche? En wat kunnen kunstenaars bijdragen aan rouwverwerking, uitvaarten, herdenkingen of het gesprek over de dood?

9 november 2020
Kunst en rouw, spreken over de dood

Jaar van het Brabantse Kloosterleven

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het jaar waarin het Brabants kloosterleven op verschillende manieren voor het voetlicht wordt gebracht. Aanleiding voor dit themajaar is dat verschillende kloostergemeenschappen hun jubileum vieren.

5 november 2020
Jaar van het Brabantse Kloosterleven

Stemming: betutteling en moraliteit in de kunstwereld 

Van cancel culture tot de morele boodschappentas: Ton van der Linden, documentalist Kunstloc Brabant, schrijft erover in zijn maandelijkse column.

23 september 2020
Stemming: betutteling en moraliteit in de kunstwereld 

Hoe kunst helpt het leven elke dag te blijven vieren

‘Het leven vieren’ is niet alleen maar een slogan bij Park Zuiderhout. De inzet van kunst en kunstenaars speelt hierbij een belangrijke rol.

9 september 2020
Hoe kunst helpt het leven elke dag te blijven vieren

All Inclusive!

In deze innovatiegids laten we zien wat de kracht van kunst is bij belangrijke maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, leefbaarheid in de wijken en goede zorg en welzijn. Laat je inspireren door vele Brabantse voorbeelden.

1 september 2020
All Inclusive!

Blog | Het gesprek rondom de dood

Wat kun je zelf doen in deze angstige tijden? Adviseur Atty Bax laat zich inspireren door Dirk de Wachter om het gesprek over de dood aan te gaan.

1 september 2020
Blog | Het gesprek rondom de dood

Kunst als grondstof voor groei

Kunst kan je uit een dal halen. Het kan je helpen om je te uiten, als dat met woorden niet lukt.

20 augustus 2020
Kunst als grondstof voor groei

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020
Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020
Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Het belang van muziek in de zorg was misschien wel nog nooit zo groot als nu. We spraken een aantal helden die muziek naar de zorg brengen.

9 juni 2020
Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Een overzicht van subsidiemogelijkheden voor sociaal artistieke projecten, en een drietal fondsen met inspirerende voorbeelden.

17 april 2020
Financiering van sociaal-maatschappelijke culturele projecten

Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

De sprekers bij de bijeenkomst Muziek in de Zorg laten zien hoe kleine, liefdevolle acties grote gevolgen kunnen hebben. Dat inspireerde onze adviseur Liesbeth Jans tot een nieuwe blog.

9 maart 2020
Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

Who cares? We care!

Kunst, cultuur en gezondheid – hoe werkt dat? Dat verkennen wij met twee magazines vol inspirerende voorbeelden van kunstenaars en zorgprofessionals die gepassioneerd werken aan betere zorg.

4 december 2019
Who cares? We care!

Hoe krijgt kunst een vaste plek in het sociale domein?

Oplossingsrichtingen en handvatten voor dialoog om een brug te slaan tussen kunst, zorg en welzijn.

21 november 2019
Hoe krijgt kunst een vaste plek in het sociale domein?

Community Art Brabant

In Brabant gebruiken we kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken. Community Art Brabant brengt nieuws, kennis en netwerken samen voor community art, buurtcultuur en social design.

8 oktober 2019
Community Art Brabant

Het stigma van psychoses doorbreken

Met haar nieuwste project 'Ver Binnen' wil alleskunner Jenny van den Broeke virtual reality inzetten om het stigma van psychoses te doorbreken.

20 september 2019
Het stigma van psychoses doorbreken

Blog | Kunst als hulpmiddel

Je ziet kunstenaars overal werken. Atty Bax blogt over de bijdrage die kunstenaars leveren om de wereld te veranderen, te verfraaien en te innoveren.

4 september 2019
Blog | Kunst als hulpmiddel

Blog | Kunst is gezond!

Er is een nieuwe beweging aan het groeien die het huidige zorgsysteem drastisch wil veranderen. Een bredere opvatting over gezondheid, holistisch, in plaats van een gespecialiseerd systeem dat alleen kijkt naar het lichaam als machine of de mens als brein.

21 mei 2019
Blog | Kunst is gezond!

Samenwerken in de cultuursector als motor tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een groeiend probleem. Culturele instellingen kunnen hier een wezenlijke maatschappelijke bijdrage aan leveren.

15 mei 2019
Samenwerken in de cultuursector als motor tegen eenzaamheid

Wat de zorgsector en cultuursector voor elkaar kunnen betekenen

Gertjan Endedijk en Mark van Beers houden een betoog over samenwerking tussen de kunst- en cultuursector en de gezondheids- en welzijnssector. Twee verschillende werelden, maar wél twee sectoren die ontzettend veel voor elkaar kunnen betekenen.

1 maart 2019
Wat de zorgsector en cultuursector voor elkaar kunnen betekenen

Een theaterabonnement of een pil?

Er is een kentering gaande in de gezondheidszorg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras merkt dat in de medische wereld de interesse voor de zachte kant van gezondheid - via onder andere kunst en cultuur - groeit.

16 oktober 2018
Een theaterabonnement of een pil?

Who cares now? We care!

Op donderdag 23 augustus is de tweede editie van het zorgmagazine We Care! gelanceerd. In het magazine staan inspirerende resultaten van bijzondere projecten in de zorg- en welzijnssector. Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, heeft de eerste exemplaren uitgereikt aan Gon Mevis en Radjesh Manna.

23 augustus 2018
Who cares now? We care!

Kunst werkt voor de zorg

Dat het loont en leerzaam is om als ondernemer met culturele initiatieven samen te werken, delen we in dit artikel.

8 februari 2018
Kunst werkt voor de zorg

Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Designer Marleen van Bergeijk viel op met haar afstudeerproject DOK tool, een middel dat de communicatie tussen arts en kind moet verbeteren.

2 februari 2018
Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Kunst kan veel betekenen voor zorg en gezondheid. Architect Peter Masselink vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.

25 juni 2017
Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Proza in plaats van Prozac

Het Productiehuis Ouderen en Verhalen verbindt kunstenaars en makers met ouderen in verzorgingstehuizen en draagt zo bij aan de culturele ontwikkeling van ouderen.

15 juni 2017
Proza in plaats van Prozac

Blog | Who cares?

Kunst kan bijdragen aan een prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Atty Bax, adviseur kunst, zorg en gezondheid, vertelt hierover in haar blog.

4 januari 2017
Blog | Who cares?

Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

8 december 2016
Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Door kunst op een andere manier naar bestaande systemen kijken

Wat is het belang van community art voor de verschillende betrokkenen in Brabant? En hoe werkt dat in de praktijk?

23 augustus 2016
Door kunst op een andere manier naar bestaande systemen kijken

Blog | Atelier murals van start

Waarom maken zorginstellingen en bedrijven toch niet méér gebruik van de toepassing van kunst? Atty Bax blogt over het spannender maken van inrichting en beleving van bedrijfspanden.

16 maart 2016
Blog | Atelier murals van start

Zo kan het ook: kunst en cultuur in de ouderenzorg

Anouk vraagt zich voor Mestmag.nl af hoe kunst en cultuur een rol kunnen spelen in de ouderenzorg.

15 juni 2015
Zo kan het ook: kunst en cultuur in de ouderenzorg

Dat heeft ze me nog nooit eerder verteld

Nieuwe ontmoetingen tussen kunstenaars en ouderen. Het project Erfstukken maakt heel wat los bij veel mensen.

14 april 2015
Dat heeft ze me nog nooit eerder verteld

6 inspirerende voorbeelden van social innovation

Kristel en Simon zetten een aantal inspirerende voorbeelden van social innovation op een rij.

13 juni 2014
6 inspirerende voorbeelden van social innovation

7 veelbelovende voorbeelden van healing environment

Er is een trend gaande. Een trend die er vanuit gaat dat een fijne omgeving bijdraagt aan de genezing van mensen.

9 april 2014
7 veelbelovende voorbeelden van healing environment

Hebben ze die vuilniszak nou nog niet opgeruimd?

Kunst in het ziekenhuis, is dat decoratief of helend?

4 april 2014
Hebben ze die vuilniszak nou nog niet opgeruimd?