Jouw Canon

groep 7 en 8

Maak je eigen Canon. Wat is voor jou belangrijk?

Duur: ongeveer 30 minuten

Werkvorm: individueel, tweetallen

Benodigdheden: computers, digitale foto-albums leerlingen

Meester Erik vertelt: 

"Naar aanleiding van het terugkijken op de geschiedenislessen die de leerlingen afgelopen jaren hebben gehad, wilde ik de geschiedenis wat persoonlijker maken. Leerlingen hebben een eigen canon gemaakt (via CanonvanNederland.nl, maar het kan vast ook op papier). Klik hier om de website CanonvanNederland.nl te bezoeken.

Ze mochten afbeeldingen of gebeurtenissen kiezen voor hun canon. Leerlingen kozen uit hun eigen foto’s of van internet. Nadat iedereen zijn/haar eigen canon heeft gemaakt, hebben ze die in tweetallen met elkaar vergeleken aan de hand van de volgende vragen: Welke gebeurtenissen hebben jullie allebei? Welke canonvensters van jullie lijken op elkaar, maar zijn toch net anders? Heb je ook gebeurtenissen gehaald uit de Nederlandse canon? Wat zou jij graag mee hebben gemaakt, dat in de canon van jouw medeleerling zit?

De leerlingen waren enthousiast met het vergelijken. Met name de laatste vraag vonden ze zo leuk dat ze ook bij andere leerlingen gingen kijken wat ze van die ander zouden willen ‘hebben’. Het lijkt me ook leuk om een canon van de klas te maken, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd."