Inclusieve zorg: 'Verhalen rond de bruidskist'

Het erfgoedveld biedt veel mooie activiteiten aan voor ouderen. Met name reminiscentieactiviteiten. Helaas sluiten deze activiteiten niet altijd aan op de leefwereld van ouderen van niet-Nederlandse komaf. Bijvoorbeeld wegens een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal of omdat de jeugd in het geboorteland verschilt van die van ouderen die in Nederland zijn geboren. De afgelopen jaren zijn verschillende projecten opgezet die tot doel hebben het zorgveld bewust te maken van het belang van een inclusief activiteitenaanbod. Misschien kan dit bewustzijn zich uitbreiden naar het erfgoedveld. Bij het opzetten van nieuwe activiteiten voor ouderen, kan dan rekening worden gehouden met ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond.  

Voorbeeld: 'Verhalen rond de bruidskist'

Om de zorg te inspireren tot een inclusief beleid, ontwikkelede Gülay Orhan 'Verhalen rond de bruidskist'. Aan de hand van objecten uit de mooie 'bruidskisten' gaan ouderen in gesprek over vijf persoonlijke levensthema's: huwelijk, migratie, kind zijn, religie, ouder worden. Omdat tijdens deze gespreken regelmatig taboes op tafel komen, worden de bijeenkomsten begeleid door een speciaal hiervoor opgeleide moderator. 

Gulah Orhan poetst de bruidskist. Bron Gulah Orhan

Gülay Orhan poetst een van de bruidskisten. Bron Gülay Orhan.

Het project wordt goed ontvangen in Rotterdam en wordt mogelijk landelijk uitgerold. De huidige versie is gemaakt voor Turkse vrouwen, maar voor de landelijke uitrol is er de wens dat er ook versies voor Chinese, Marokkaanse en Indonesische groepen worden ontwikkeld.

Wilt u meer weten over 'Verhalen rond de bruidskist'? Of wilt uw verpleeghuis de activiteit inzetten (dat kan ook buiten Rotterdam)? Neem dan contact op met Gülay Orhan. Bekijk hier een paar prachtige foto's van het project.

Lees hier het artikel van Aliye Bagci die vertelt over de mismatch met 'Nederlandse' activiteiten van haar Turkse tante in een verpleeghuis.