Impressie Erfgoedontmoeting 2018

Op 20 september 2018 kwam het Brabantse erfgoedveld samen in de MEZZ in Breda. De titel van deze Erfgoedontmoeting is 'Wat verbeeld je je wel? De verbeeldingskracht van erfgoed'. Op deze pagina vindt u een korte impressie van het programma.

Tekst loopt door onder foto.

Groep mensen staat op parkeerplaats tijdens rondleiding Blind Walls Gallery tijdens Erfgoedontmoeting 2018. Fotograaf Ingeborg Schuster. Bron Erfgoed Brabant.

Deelnemers krijgen een rondleiding langs Blind Walls Gallery.

Ontdek de rol van verbeeldingskracht bij jouw verhaal

Elske Verbraak

Iedereen kan verbeelden. En ja, de een is er wat handiger in dan de ander. Of misschien dat u deze vaardigheid even moet afstoffen en oefenen. Maar het is echt niet alleen voor (podium)kunstenaars weggelegd. Tijdens deze werksessie nam Elske Verbraak de deelnemer op frisse en luchtige wijze mee en werd op diverse manieren onderzocht welke rol verbeeldingskracht kan spelen bij het delen van uw verhaal.

Tekst loopt door onder foto.

Deel van het publiek tijdens Erfgoedontmoeting 2018. Fotograaf Ingeborg Schuster. Bron Erfgoed Brabant.

Mensen met elkaar in gesprek brengen over het heden, verleden en de toekomst. Dat kan Elske Verbraak als geen ander. Ze zette haar verbindende talent onder meer in voor het tv-programma ‘Goud van Brabant’, waar ze projectleider was van de items ‘Het verhaal van je opa en oma’ en ‘Creatief Talent’.

Elske Verbraak heeft een achtergrond in HR in het bedrijfsleven. Het podium verkende ze middels een theateropleiding en in haar rol als presentatrice voor diverse evenementen. Bewustwording van het dagelijkse creëert ze voornamelijk via haar eigen onderneming WakeUp door de inzet van spel, het stimuleren van sociale interactie en met haar aangeboren nieuwsgierigheid.

De verhalen liggen op straat - Fotografie vanuit onverwachte hoek

Gerdien Wolthaus Paauw

Veel vrijwilligers en professionals binnen het erfgoedveld fotograferen voorwerpen en gebouwen. Vaak zijn deze gemaakt van aarde, hout, steen of metaal en hebben ze min of meer dezelfde kleurtinten. Hoe zorgt u ervoor dat uw foto beklijft? In deze praktische fotografieworkshop kregen de deelnemers hiervoor de handvatten. Na een korte introductie en het bekijken van enkele voorbeelden, ging de groep op pad en fotografeerde ‘straatelementen’ in de omgeving van MEZZ Breda. Dagelijkse voorwerpen worden interessant als men ze vanuit een ander standpunt en met een eigenzinnige compositie fotografeert. 

Gerdien Wolthaus Paauw fotografeerde de transformatie van de Tilburgse Spoorzone tussen 2013 en 2020 in 'stones & stories'. Gaandeweg ontdekte ze hoe vergeetachtig het geheugen is en het belang van documentatie. Fotografie als anker tegen de vergetelheid en als bron van beeldverhalen.

Op reis door Altena

Wendy van Delzen en Fleur van Rijn

Waar woon ik? Wie woonde hier vroeger? Welke verhalen hebben zich hier afgespeeld? Waarom bewaren we deze verhalen? En wat zou ik willen bewaren?

Het erfgoed in Altena is rijk aan verhalen die tot de verbeelding spreken. In opdracht van Bibliotheek CultuurPuntAltena ontwikkelde Buro Alsof een project waarin theater en erfgoed elkaar ontmoeten. Door middel van theater brengen de leerlingen het erfgoed zelf tot leven en ontdekken de waarde hiervan. Deze interactieve vorm van leren brengt plezier en zorgt ervoor dat de aangereikte lesstof beter beklijft. 

Tekst loopt door onder foto.

Bezoekers staan rond een statafel. Erfgoedontmoeting 2018. Fotograaf Ingeborg Schuster. Bron Erfgoed Brabant.

In deze werkbijeenkomst maakten de deelnemers kennis met het project. Werd verteld over het tot stand komen en waarom voor dit project is gekozen. Tijdens de bijeenkomst werden bijzondere erfgoedverhalen geïnventariseerd, uit Brabant, die het hart van de deelnemers sneller lieten kloppen. Verschillende werkvormen werden aangereikt om deze verhalen tot leven te laten komen. Samen werd gewerkt aan een aantal voorbeelden om te ervaren wat de meerwaarde is van het combineren van theater en erfgoed. Aan het einde van de werksessie hadden de deelnemers tools om de verhalen van hun favoriete erfgoed bij leerlingen tot leven te laten komen.

Wendy van Delzen werkt als cultuurcoach bij Bibliotheek CultuurPuntAltena. Hier ontwikkelt en coördineert zij kunst, cultuur en erfgoed projecten voor het basisonderwijs. In 2013 is ze afgestudeerd als theaterdocent aan ArtEZ en in 2016 heeft ze de master kunsteducatie afgerond aan de AHK. Ze zoekt naar nieuwe, interdisciplinaire, vormen van educatie. Daarbij staat de kracht van verbeelding en de onderzoekende houding van de leerling vaak centraal. In 2017 heeft ze haar theaterlab PROEF opgericht waar vanuit ze projecten ontwikkelt voor het basis en voortgezet onderwijs.

Fleur van Rijn is in 2013 afgestudeerd als theaterdocent aan ArtEZ. Na haar werkzaamheden als freelance theaterdocent bij verschillende theatergezelschappen heeft zij in 2015 Buro Alsof opgericht. Buro Alsof ontwikkelt theatereducatie en projecten voor het primair- en voortgezet onderwijs. In de theaterprojecten staat de eigenheid, fantasie en spelplezier van de leerling voorop. Buro Alsof wil met haar theatereducatie zorgen voor verwondering, verdieping en herkenning. En kinderen en jongeren stimuleren om met een open blik naar de wereld om zich heen te kijken en nieuwsgierig te blijven. 

Creatief met eigen Buurt

Rocco Verdult

Een schommelstoel, bakfiets of kurkentrekker zijn allen resultaat van een helder moment…, de idee. Door associatief te denken, nieuwe linken te leggen en humor serieus te nemen, kunnen we de weg naar de idee stimuleren en wellicht een probleem in eigen omgeving zien als een kans….

Erfgoed begint in uw eigen huis, uw eigen straat, uw eigen wijk. Dus reden te meer om er eens anders naar te kijken!

Rocco Verdult studeerde in 2008 af aan de Design Academy Eindhoven met het project Tijdelijke Ontmoetingsplekken. Sindsdien ontwerpt Studio Rocco Verdult voor de ‘samenkomst van mensen’ in opdracht van onder andere gemeentes, woningcorporaties en zorginstellingen variërend van community art tot guerrilla marketing en van netwerkborrels tot sociale duurzaamheid.

Werksessie Blind Walls Gallery

Dennis Elbers

Dennis Elbers geeft een rondleiding Blind Walls Gallery tijdens Erfgoedontmoeting 2018. Fotograaf Ingeborg Schuster. Bron Erfgoed Brabant.
"Wij laten je kijken, jij gaat het zien.”

Erfgoed is een bijzondere inspiratiebron voor verbeelding. Hoe zorgt u ervoor dat een kunstenaar hiermee uit de voeten kan? Een goede briefing waarin u de verwachtingen, verhalen en voorwaarden deelt, is essentieel voor de samenwerking. Verhalen niet te letterlijk nemen, zodat de kunstenaar u kan verrassen is belangrijk. In de workshop gingen de deelnemers opzoek naar de juiste elementen voor een briefing voor een nieuwe schildering aan het Van Coothplein. Hiervoor werden vier verschillenden manieren van kijken gebruikt. In kleine teams werden de bevindingen gedeeld. 

Dennis Elbers is cultureel ondernemer en oprichter van Blind Walls Gallery. Zijn passie is het presenteren van kunst in de openbare ruimte. Hier is ruimte voor de onverwachte confrontaties en onbevooroordeelde blikken. De muurschilderingen van zijn Blind Walls Gallery krijgen meer betekenis door de koppeling met erfgoed. Het vele researchwerk maakte Dennis nog meer nieuwsgierig naar de stad en wakkeren zijn drang aan om deze te delen door middel van visuele verhalen.

Lees meer over de Erfgoedontmoeting

  • Erfgoedontmoeting

    Hét moment voor het Brabantse erfgoedveld om elkaar te inspireren, elkaar te ontmoeten en samen de balans op te maken.

Beeldverantwoording

  • Alle foto's zijn gemaakt door Ingeborg Schuster tijdens de Erfgoedontmoeting 2018. Eigendom: Erfgoed Brabant.
Dieuwertje de Nigtere

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 04,
of stuur een mail:
dieuwertjedenigtere
@erfgoedbrabant.nl

Dieuwertje de Nigtere, Teamleider Faro/ Participatie