Hilsondis gaat de hele digitale wereld over

De Canon van Gilze en Rijen staat online! Twintig vensters vertellen samen in grote lijnen het verhaal van de geschiedenis van de gemeente.

De Canon van Gilze en Rijen staat online! Twintig digitale vensters vertellen samen in grote lijnen het verhaal van de geschiedenis van de Brabantse gemeente. Wie dat wil zit er met een paar muisklikken middenin. Want achter iedere foto schuilt een kort verhaal over een belangrijk stukje plaatselijke historie. Via de nieuwe rubriek ‘Canon Gilze en Rijen’ op de website van Heemkring Molenheide komt u er rechtsreeks bij uit.

De Gilze en Rijense canon bestond natuurlijk al langer; in 2012 bracht de Heemkring Molenheide die in boekvorm uit. Maar voor een betere toegankelijkheid werd besloten bij het landelijk initiatief voor regiocanons aan te sluiten en de bestaande verhalen voor digitale ontsluiting te bewerken.

Treinreis door de geschiedenis

Net als in het boek krijgt de digitale lezer twintig ‘vensters’ aangeboden, die verrassende inkijkjes in het verleden van Gilze-Rijen bieden. ‘Bodemvondsten vertellen een verhaal’ bijvoorbeeld, of  ‘Vliegbewegingen op de Molenheide’ en ‘Station Gilze-Rijen maakt het verschil’. Geen volledige geschiedschrijving dus, maar de meest bijzondere en bepalende gebeurtenissen uit het verleden op een rij gezet. Van het ene naar het andere punt, als een treinreis door de lokale geschiedenis.

Door her en der links in de teksten aan te brengen, zijn de voordelen van het digitale nog meer benut. U klikt ermee door naar websites als Tijdmachine Gilze en Rijen, WikiKids, Wikipedia en YouTube. Deze sites verduidelijken de verhalen of vullen die aan. 

Hilsondis wereldwijd

Online gaan betekent ook dat de eerste vrouw die in Gilze-Rijen aan het roer stond - Hilsondis van ruim duizend jaar geleden - nu de hele digitale wereld over gaat. Dat mensen tot in Nieuw-Zeeland het waarom kunnen ontdekken van ‘Gilze-Rijen houdt van Hulten’. Dat liefhebbers uit – noem eens wat – Lapland afkomen op het uitnodigende ‘Van Annekes, mannekes en Molenschot’. Of dat gastronomen uit Lyon dat ‘Franse sausje’ wel eens willen proeven, terwijl Spanjaarden zich buigen over de skeletten en knopen uit ‘De tachtigjarige oorlog dichterbij’. Om maar niet te spreken van de Belgen die nut en noodzaak van het ‘Kamp bij Rijen’ uitgelegd willen zien. Alles bij elkaar – en dat laat de canon maar weer eens zien – heeft Gilze en Rijen een rijke geschiedenis met internationale kanten. 

Waar te vinden

De digitale Gilze en Rijense canon is nu onderdeel van Canon van Nederland, een website die is ontwikkeld in opdracht van stichting EnToen Nu en het Nederlands Openluchtmuseum. Erfgoed Brabant coördineert dit initiatief voor de canons uit de provincie. De canon van Gilze en Rijen heeft op de site een mooi plekje tussen elf andere Brabantse canons gekregen. Klik hier om op de website van Canon van Nederland de canon van Gilze-Rijen te bekijken.

En voor wie (ook) belangstelling heeft voor de analoge versie: het boek is nog steeds verkrijgbaar bij Heemkring Molenheid. Klik hier om naar de site van Heemkring Molenheide te gaan.