Erfgoedcolleges 2020

In 2020 stond centraal hoe insluiting en uitsluiting van groepen mensen in Brabant heeft plaatsgevonden en nu nog plaatsvindt. Welke rol spelen en speelde niet-overheidsinstellingen in armoedeverlichting? Wat betekende en betekent het om als arbeidsmigrant in Brabant te werken? Hoe zit het met de vrouwelijke stem in de geschiedschrijving van Brabant? En welke sporen laat het koloniaal verleden van Brabant na in het erfgoed van onze provincie? Deze thema's worden telkens vanuit de geschiedenis en vanuit de actualiteit belicht. Lees hier het interview met projectleider Monique Groot over de keuze voor het thema's en de sprekers.

Moderator van de vier Erfgoedcolleges in 2020 is Lema Salah. Zij is promovendus aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook is zij als adviseur voor het onderwerp gender betrokken bij Brabantserfgoed.nl. In deze rol houdt zij zich bezig met gender gerelateerde topics, maar ook met thema's als diversiteit en inclusiviteit.

Bekijk de Erfgoedcolleges van 2020

Vanwege de maatregelen tegen het corona-virus vonden de Erfgoedcolleges in 2020 online plaats. Dat gaf ons meteen de gelegenheid om een videoregistratie te maken. Hieronder kunt u de college's terugkijken. Voor wie verder wil lezen hebben we rondom de onderwerpen artikelen verzameld van Brabantserfgoed.nl. Bekijk en lees de artikelen hier.

NB: wij streven naar een zo toegankelijk mogelijke website. Daarbij hoort ook ondertiteling van video's. We zijn daar mee bezig en zodra de ondertiteling gereed is, zal deze ook meteen beschikbaar zijn in de onderstaande video's via de ondertitelingsfunctie van YouTube. 

College 1 Arbeidsmigratie

Sprekers: Prof. dr. Jan Lucassen en Dr. Marleen van der Haar

College 2 Koloniaal verleden in Noord-Brabant

Sprekers: Petra Robben en Munganyende Hélène Christelle

College 3 Gender en geschiedschrijving

Sprekers: Susanne Neugebauer en Liesbeth Hoeven

College 4 Armoede in Brabant

Sprekers: Marleen Reichgelt en Ralf Embrechts
Lees hier de bronvermelding bij het verhaal van Marleen Reichgelt.

Monique Groot

Vragen?

Bel mij op 06 - 52 78 94 00,
of stuur een mail:
moniquegroot
@erfgoedbrabant.nl

Monique Groot, projectleider