Erfgoedcollege 1: Vergeten bevrijders

Georganiseerd door Erfgoed Brabant

| 's-Hertogenbosch

€15,- per college, €45,- voor de hele reeks

In het najaar van 2022 staan er weer vier interessante colleges op het programma. Rode draad is de Tweede Wereldoorlog.

Dit is college 1 in de reeks van vier erfgoedcolleges in het najaar van 2022.

Over het onderwerp

Verschillende Native American soldaten hebben gestreden voor de Brabantse bevrijding gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dit was speciaal gezien hun socio-economische status in de Verenigde Staten. Marissa Aarts gaat in op welke Native American soldaten in Noord-Brabant zijn geweest, wat hun verhaal was en waarom het belangrijk is hen te herinneren.

Ook waren er meer dan 15.000 Afro-Amerikaanse soldaten voor kortere of langere tijd in Nederland gestationeerd, in het bijzonder in Zuid-Limburg. Niet enkel leveren ze daarmee een belangrijke bijdrage aan de bevrijding, hun aanwezigheid zal de levens van sommige Nederlands voorgoed veranderen. Desondanks is hun rol in de geschiedenisboeken lang onderbelicht gebleven. Sebastiaan Vonk en Jasmijn Janssen vertellen over het project Black Liberators in The Netherlands, dat werkt aan een meer inclusieve geschiedschrijving over deze mondiale oorlog.

Sprekers

Marissa Aarts studeerde Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar master deed ze onderzoek naar de rol van Native American soldaten in de bevrijding van Gelderland en Noord-Brabant. Tevens volgde ze een premaster Geschiedenis.  

Sebastiaan Vonk studeerde af in Amerikanistiek. Hij specialiseerde zich daarin onder meer in hoe oorlogen herdacht en herinnerd worden. Als voorzitter van de Fields of Honor Foundation zet hij zich in de praktijk met vele vrijwilligers al jaren in voor het levend houden van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2017 werkt hij ook als freelancer aan publieksgeschiedenisprojecten met pop.history. en is hij sinds 2020 tevens in dienst bij de Oorlogsgravenstichting.

Jasmijn Janssen schreef haar scriptie voor de bachelor Amerikanistiek over Nederlandse zwarte Bevrijdingskinderen. En start als stagiaire bij Erfgoed Brabant waar ze onderzoek gaat doen naar de rol van zwarte en inheemse Amerikaanse soldaten bij de bevrijding van Noord-Brabant.

Aanmelden

Deelname is €15,-. U kunt ook aanmelden voor de hele reeks voor slechts €45,-.
Mail naar info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. Vergeten bevrijders.
Vergeet uw adresgegevens niet i.v.m. de factuur.