Erfgoedcollege 3: Criminaliteit

Georganiseerd door Erfgoed Brabant

| 's-Hertogenbosch

€15,- per college, €45,- voor de hele reeks

In het najaar van 2022 staan er weer vier interessante colleges op het programma. Rode draad is de Tweede Wereldoorlog.

Dit is college 3 in de reeks van vier erfgoedcolleges in het najaar van 2022.

Over het onderwerp

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het aantal fietsendiefstallen schrikbarend toe. Omdat de Duitse autoriteiten hierin amper geïnteresseerd waren, kwamen gesnapte fietsendieven massaal voor Nederlandse rechters. In dit college vertelt Jan Julia Zurné over de achtergrond van deze ‘fietsendiefstalepidemie’ en gaat ze in op de vraag hoe de Nederlandse justitie in Oost-Brabant hierop reageerde.

Abortus is heel lang een strafbaar feit geweest en dat zien we nog altijd terug in ons taalgebruik. Een operatie die voer je uit of onderga je, maar een abortus pleeg je. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is abortus illegaal en zijn vrouwen aangewezen op zichzelf en de hulp van illegale aborteurs. Sterre Schlink belicht de verschillende Brabantse abortusnetwerken en praktijken in de jaren veertig.

Sprekers

Dr. Jan Julia Zurné is universitair docent Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze doet onderzoek naar bezettingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, criminaliteit en justitie. In samenwerking met het Brabants Historisch Informatiecentrum en Noord-Hollands Archief werkt ze aan het onderzoeksproject Criminaliteit in oorlogstijd, dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het project is te volgen via www.oorlogsboeven.nl.

Sterre Schlink, historicus, schreef haar masterscriptie over abortus in het midden van de twintigste eeuw in Brabant en werkt voor Regionaal Archief Tilburg. 

Aanmelden

Deelname is €15,-. U kunt ook aanmelden voor de hele reeks voor slechts €45,-.
Mail naar info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. Criminaliteit.
Vergeet uw adresgegevens niet i.v.m. de factuur.