Eerste communie

groep 3 en 4

Voor kinderen op katholieke scholen die in de tijd rondom de communie ook een les willen besteden aan de oorsprong en de tradities rondom deze gebeurtenis.

Tijdsbeslag: 2 uur

Lesmateriaal: computer, internet, knutselspulletjes zoals papier, lapjes stof, glitters, lijm, schaar en kleurpotloden

Werkvorm

In de maand mei doen veel kinderen in Brabant hun eerste communie. Als leerkracht heb je hier waarschijnlijk mee te maken omdat sommige kinderen in je klas hun eerste communie doen en daarover vertellen. In deze lessuggestie behandelen wij de eerste communie als een ritueel/traditie in Noord-Brabant. Dit kan ook interessant zijn voor leerlingen die hun eerste communie niet doen. Want wat vieren die leeftijdsgenootjes nou eigenlijk en waar komt dit vandaan? Dit zijn vragen die je met je klas kunt bespreken in de communieperiode.

Introduceer het onderwerp door te vragen wie er in de klas hun eerste communie gaan doen. Bespreek met de leerlingen of hun ouders of opa en oma ook eerste communie hebben gedaan en of zij daar wel eens foto’s van gezien hebben. U kunt ook een foto van uw eigen eerste communie laten zien.

Opdracht

Laat de kinderen communiekleding voor de toekomst ontwerpen. Hoe denken zij dat communiekleding er over 25 jaar uit ziet? De leerlingen kunnen hun ontwerpen versieren met de knutselmaterialen.