Dorpsraad

groep 7 en 8

Een monument krijgt een andere bestemming. Leerlingen spelen een dorpsraad na waar ze inspraak hebben over de herbestemming.

Duur: ongeveer 60 minuten

Werkvorm: klassikaal

Benodigdheden: ‘stembus’, gordijnen, rood potlood

Meester Erik vertelt: 

"Onze gemeente wilde de buurtkerk (een monumentaal pand) een andere bestemming geven. Ik wilde hier graag iets mee doen om mijn leerlingen over functies van gebouwen te laten nadenken. Ik speelde de gemeente. Leerlingen vormden de buurtraad. De raad moest samen tot een goede oplossing komen voor het probleem.

Welke ideeën en mogelijkheden zijn er? Wat zou de buurtraad graag doen met/in/op dat monument. Wat zijn argumenten voor het ene, of voor het andere idee? Wat is de optie die ze aan de gemeente willen presenteren? Na het eerste beraad ging de dorpsraad uiteen met de opdracht om het aan hun ouders en buren te vragen. Wat zouden zij met de kerk doen?

Bij het tweede beraad hebben de leerlingen gestemd op het beste idee. Ik had een stemhokje gemaakt om anoniem te stemmen, en een stembus. Na eerlijke telling kwam het idee van een speelhal als winnaar uit de bus. Dat idee hebben we klassikaal uitgewerkt en heb ik met twee leerlingen afgegeven bij de gemeente."

Vergaderzaal van Provinciehuis Noord-Brabant. Foto: Andre Engel. Bron: Wikimedia Commons CC BY SA 30

 

Afbeelding Provinciehuis Noord-Brabant vergaderzaal Provinciale Staten.
Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) Andre Engels