Digitaal Erfgoed Coach

Erfgoedinstellingen kunnen bij de coach terecht met vragen over het duurzaam digitaal toegankelijk maken en houden van hun erfgoed.

Schakelkast met heleboel kabels. Bron Pexels. Fotograaf Brett Sayles.

De Digitaal Erfgoed Coach is er voor alle sectoren van het erfgoedveld, van archieven tot musea, heemkundekringen en wetenschappelijke collecties en organisaties met audiovisueel materiaal.

Vanuit het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland en Netwerk Digitaal Erfgoed is er voor elke provincie een Coach. De coach is in de meeste gevallen werkzaam bij een provinciaal erfgoedhuis of steunpunt voor erfgoed. 

In Noord-Brabant is Annette Gaalman de Digitaal Erfgoed Coach.

Waarvoor kunt u terecht bij de Coach?

Voor advies over het digitaliseren van uw collectie, en hoe u dat op een duurzame bestendige manier kunt doen. Van collectieregistratie tot auteursrecht en van het gebruik van thesauri tot het uitwisselen van ervaringen met vergelijkbare organisaties. Maar ook met vragen over de toegankelijkheid en het publieksbereik van uw digitale collecties kunt u bij Annette Gaalman terecht.

Zelfscan

Netwerk Digitaal Erfgoed heeft een zelfscan ontwikkeld. Daarmee kunt u nagaan hoe het gesteld is met uw digitale collectie, op het gebied van Beleid en Kennis in de organisatie, en op het gebied van Zichtbaarheid, Bruikbaarheid en Houdbaarheid van het digitale erfgoed. De zelfscan is een vragenlijst met 23 meerkeuzevragen, en aan het eind krijgt u een overzicht van hoe u scoort op de vijf gebieden en een aantal praktijkgerichte adviezen. 

Doe de zelfscan op de website van Netwerk Digitaal Erfgoed.