De Nachtwacht en het gilde

groep 5 en 6

Lesidee over het ontstaan van het gilde en het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt

Deze les sluit aan bij: Canon van Nederland: Rembrandt, De Nachtwacht

Nodig: digibord

Opdracht 1 De Nachtwacht

Vertel de leerlingen over De Nachtwacht en Rembrandt. Laat de filmpjes van Klokhuis (15min) en de canonclip groep 5&6 of 7&8 (3min) van De Canon van Nederland laten zien. Bij het venster 'Rembrandt' vindt u deze filmpjes. Bekijk de filmpjes van tevoren om een goede keuze voor uw klas te kunnen maken.

Bekijk ook de interactieve vensterplaat over Rembrandt bij De Canon van Nederland..

Opdracht: Het maken van een foto of tableaux vivant in de stijl van De Nachtwacht. U kunt het zo uitgebreid maken als u wilt. U kunt ook kleding en attributen laten maken door de leerlingen. Ook kunt u de leerlingen een eigentijdse versie van De Nachtwacht laten maken. Daarbij bedenken ze zelf hoe de hele klas op een foto het best tot haar recht komt. 

Opdracht 2 Vendel laten bedenken en maken.

Wat staat er eigenlijk op De Nachtwacht?
De groep op het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt is een schuttersgilde. In de tijd van Rembrandt was er nog geen politie, maar had elke stad een schuttersgilde. Dit gilde zorgde voor de verdediging van de stad en de orde op straat. 

Laat de leerlingen in groepjes een vendel ontwerpen en maken.

Benodigdheden: dikke bamboestokken, witte lappen van 1,20 x 1,20 meter, plakkaat- of acrylverf en lijm.

Het gildevendel is niet zo maar een vlag. Het is een herkenningsteken van het gilde waar hun beschermheilige op staat afgebeeld. De beschermheilige is iemand die een bijzonder leven heeft geleid door bijvoorbeeld andere mensen te helpen. Na zijn dood werd deze persoon heilig verklaard en de mensen vroegen de heiligen dan om hen te beschermen tegen onheil. Alleen bij bijzondere gelegenheden wordt met het vendel gezwaaid, bijvoorbeeld als er een belangrijk persoon op bezoek komt.

Ieder groepje maakt een ontwerp voor het vendel. Het kan een vendel voor de school worden waar de kleuren van de school en iets dat met de school te maken heeft op worden afgebeeld. De leerlingen kunnen ook een persoonlijke insteek kiezen. De vendels worden aan de bamboestokken vastgemaakt.

Neem contact op met het lokale gilde en vraag of een gildelid een vendelzwaailes wil komen geven.